Bekendmaking winnaar Willem Diehlprijs 2011

Archief nieuwsbericht | 8 november 2011

Op dinsdag 8 november 2011 is in Showroom Arnhem de winnaar bekend gemaakt van de Willem Diehlprijs 2011. Volgens de vakjury is de renovatie van de Schouwburg Arnhem de beste van de zes genomineerde projecten.

De jury schrijft in haar rapport als eindoordeel:
‘In vergelijking met de andere projecten heeft men in de Schouwburg Arnhem meer de essentie van het gebouw weten te raken met een doeltreffende inzet van beperkte middelen. Dat vereist de juiste keuzes en dat vereist weer veel kennis en betrokkenheid. De waardering van de jury gaat hierbij expliciet uit naar de bevlogen directeur Henk Boerhof, die vanuit het idee van gastheer en goed rentmeesterschap niet alleen het initiatief heeft genomen, maar vanwege zijn jarenlange betrokkenheid en kennis van het gebouw, heeft weten te inspireren tot een eindresultaat waarin ook de geest van het gebouw hersteld is’.
Naast de vakjuryprijs is ook een publieksprijs uitgereikt. Op 22 oktober stond in dagblad De Gelderlander een oproep om te stemmen, waaraan 1266 mensen gehoor hebben gegeven. Boulevard Heuvelink 108, een particuliere stadsvilla die door de bewoners op basis van een oude foto in glorie is hersteld, kwam met meer dan een kwart van de stemmen overtuigend als winnaar uit de bus.

Architectuurcentrum CASA heeft de Willem Diehlprijs, architectuurprijs voor het beste Arnhemse restauratie- en renovatieplan, in 2007 in het leven geroepen en reikt deze om de twee jaar uit. Doel van de prijs is om de zorgvuldige omgang met het architectonische erfgoed van Arnhem te stimuleren. De Willem Diehlprijs bestaat uit een vakjuryprijs en een publieksprijs die in samenwerking met Dagblad de Gelderlander wordt georganiseerd.

Architectuur Lokaal nam plaats in de jury.