Voorbeeld Haaren

Archief workshop | 18 augustus en 1 september 2005

Foto Gemeente Haaren

Twee workshops over ruimtelijke en architectonische kwaliteit met aandacht voor praktijkvoorbeelden elders om de gemeente Haaren te inspireren bij de eigen planvorming, voor het herinrichten van twee dorpscentra.

De gemeente Haaren, met 14.000 inwoners verdeeld over 4 gemeenten, werkt aan een centrumplan voor het dorp Haaren. Tussen de kerk en het gemeentehuis komen ruim 200 woningen en een brede school. Er is een beeldkwaliteitplan, maar de gemeente wil toch meer controle over het project met betrekking tot het proces en de gewenste kwaliteit.

Complicerende factor is dat de ontwikkeling van de brede school geen vertraging mag ondervinden. Architectuur Lokaal organiseerde twee workshops over ruimtelijke en architectonische kwaliteit met aandacht voor praktijkvoorbeelden elders om de gemeente Haaren te inspireren bij de eigen planvorming.

Architectuur Lokaal maakte op verzoek van de gemeente een programma voor het College van B&W en de gemeenteraad, waarbij wethouders uit andere gemeenten werden betrokken om ervaringen te delen. Dit leidde tot een nauwkeuriger formulering van de beleidsvisie op het plangebied. Ook benoemde de gemeenteraad een aantal momenten waarop zij zou kunnen bijsturen tijdens het proces. Doordat de gemeente nu beter wist wat ze wilde, kon de opdracht aan de ontwerpers veel scherper worden geformuleerd. In het vervolg op deze dag kwam er een nieuw stedenbouwkundig plan voor het totale gebied en startte de gemeente met een architectenselectie voor de brede school.