Volkshuisvesting Arnhem wint Gouden Piramide 2013

nieuwsbericht | 2 december 2013
Modekwartier Arnhem, station Klarendal, Klarendalseweg. Foto Jeroen Musch.

Modekwartier Arnhem, station Klarendal, Klarendalseweg. Foto Jeroen Musch.

Op 30 november 2013 heeft minister Blok voor Wonen en Rijksdienst de Gouden Piramide 2013, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap, uitgereikt aan Volkshuisvesting Arnhem. De woningcorporatie krijgt deze onderscheiding voor het project Modekwartier/100%XL in de Arnhemse wijk Klarendal. De Gouden Piramide werd in het Nieuwe Instituut in Rotterdam in ontvangst genomen door Berry Kessels, manager wonen van Volkshuisvesting Arnhem. Naast de trofee bestaat de prijs uit een geldbedrag van 50.000 euro en een architectuurplaquette.

Over het project
Klarendal is een Arnhemse stadswijk die vanaf de jaren zestig zienderogen achteruit was gegaan. Samen met de gemeente en bewonersgroepen besloot de woningcorporatie Volkshuisvesting Arnhem in actie te komen en al snel ontstond het idee om de modesector aan te grijpen om Klarendal er weer bovenop te helpen. Terwijl de gemeente zorgde voor een hoogwaardige herinrichting van de openbare ruimte, richtte Volkshuisvesting zich op het aankopen en verbeteren van panden in de ooit bloeiende winkelstraten. Na een opknapbeurt werden ze verhuurd aan beginnende modeontwerpers, die beneden hun atelier konden inrichten en boven konden wonen. Blikvanger is Station Klarendal: het voormalige stationspostkantoor dat naar een prominente plek in de wijk is verplaatst nadat het in 125 stukken was gezaagd. Het biedt nu onderdak aan café-restaurant Goed. Naast Station Klarendal werd een designhotel gebouwd: Hotel Modez.

Berry Kessels van Volkshuivesting Arnhem, opdrachtgever van het Modekwartier Arnhem en winnaar van de Gouden Piramide 2013. Foto Simone van Es

Berry Kessels van Volkshuivesting Arnhem, opdrachtgever van het Modekwartier Arnhem en winnaar van de Gouden Piramide 2013. Foto Simone van Es

Uit het juryrapport
Door het aanspreken van deze verborgen kracht is een proces op gang gebracht dat de hele wijk enorm heeft vooruitgeholpen. (...) Daarbij was het van belang dat de opdrachtgever de keuze voor de mode als ‘vliegwiel’ heeft gekoppeld aan ingrepen die rechtstreeks op de bewoners waren gericht. (...)
Een indrukwekkend project, dat alleen tot stand kon worden gebracht door een opdrachtgever die visie paart aan bezieling. Volkshuisvesting Arnhem heeft laten zien dat het op basis van programmatische uitgangspunten mogelijk is een wijk er weer helemaal bovenop te helpen, en wel op een manier dat zowel de oorspronkelijke bewoners als de ‘culturele’ nieuwkomers – en uiteindelijk de hele stad – er profijt van hebben.

Het complete juryverslag en de uitvoerige beschrijving van de beste inzendingen van de Gouden Piramide 2013 staan in de publicatie Toegevoegde waarde van Uitgeverij nai010.

De Gouden Piramide
De Gouden Piramide, Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap, is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt – in oneven jaren voor gebiedsontwikkeling en in even jaren voor architectuurprojecten. Architectuur Lokaal verrichtte ondersteunend werk voor de uitschrijver van deze prijs.

Meer informatie
info@goudenpiramide.nl of www.goudenpiramide.nl