Vakdag binnenstedelijke gebiedsontwikkeling Heijmans

Archief studiedag | 18 juni 2008 | Amsterdam

Toelichting op de ontwikkelingen in de Houthavens door Co Stor, Stadsdeel Westerpark

Vakdag voor 180 ontwikkelaars en andere medewerkers van Heijmans Vastgoed, ter afsluiting van een reeks interne bijeenkomsten over gebiedsontwikkeling.

Architectuur Lokaal organiseerde op verzoek van Heijmans een programma over de binnenstedelijke ontwikkelingen rond de IJ-oevers in Amsterdam. Vanuit twee boten verkenden de deelnemers verschillende locaties in ontwikkeling, zoals het terrein Overhoeks, de Houthavens en het NDSM-terrein. Op deze locaties gaven architecten en publieke opdrachtgevers toelichtingen op de geschiedenis van deze gebieden, het huidige gebruik en de toekomstplannen. Zo stapte de ontwerper Trude Hooijkaas bij het NDSM-terrein aan boord om het door haar geïnitieerde plan voor het voormalige Kraanspoor toe te lichten. Dit plan heeft bijgedragen aan een omslag in het denken over de herstructurering van het gebied en is een voorbeeld van duurzaam bouwen. Zo wordt oppervlaktewater uit het IJ gebruikt voor koeling en verwarming, is een dubbele klimaatgevel toegepast en hebben het dak en de vloeren een hoge isolatiewaarde. Tijdens de boottocht werd gewezen op reeds gerealiseerde gebieden zoals het Oostelijk Havengebied en de Oostelijke Handelskade.

De middag eindigde bij Hotel de Goudfazant, een restaurant met zicht op de nieuwe skyline van het Java-eiland. Hotel de Goudfazant ligt in de Nieuwendammerham. De bedrijvigheid in dit gebied verandert langzaam van traditionele naar een meer creatieve industrie en op publiek gerichte voorzieningen. Architectenbureaus, media- en modebedrijven en een musicaltheater hebben hier een plek gevonden.