Utrecht – Architectuur Twist: Oud versus Nieuw

20 juni 2015

Utrecht heeft een schitterende, almaar groeiende architectuurcollectie. Iconische nieuwbouw in het Stationsgebied tekent de skyline van de stad. Maar ook oude gebouwen die nieuw leven zijn ingeblazen veranderen onze beleving van de stad. Utrecht stelt zijn meest recente architectuurparels open. Nieuwbouw, herbestemmingen en gebouwen die op een nieuwe bestemming wachten, openen hun deuren. Stel zelf uw route samen, stem op uw favoriet via #dvdautrecht en neem deel aan het debat in het kader van het programma ‘Atlas op tournee’. Wat is de toekomstige ruimtelijke opgave voor de bestaande stad?

Bezoek nieuwe gebouwen zoals TivoliVredenburg en het Stadskantoor, of oude gebouwen in een nieuw jasje, zoals Villa Jongerius en de Cereolfabriek tijdens een rondleiding met architecten en architectuurgidsen. Ook kunt u binnenkijken bij de voormalige gevangenis Wolvenplein en de trappen beklimmen van de Watertoren op Rotsoord, die deze zomer opengaat als restaurant. Architectuur bekijken vanaf het water kan ook, tijdens een sloepentocht over Vaartse Rijn en Merwedekanaal. De tocht voert langs industriële rafelranden waar oude architectuuriconen een nieuwe bestemming hebben gekregen.

Bijzondere aandacht is er dit jaar voor de Spoorzone 2e Daalsedijk. Het voormalige spooremplacement van de NS gaat de komende jaren op de schop en wordt een hippe woonwijk. De monumentale loodsen krijgen een nieuwe bestemming. Op de Dag van de Architectuur kunt u deelnemen aan een rondleiding over de geschiedenis van de spoorzone, de expositie Atlas Verstedelijking Nederland bezoeken en deelnemen aan het finaledebat over de rol van erfgoed op nieuwbouwlocaties in de stad. Is de toekomst voor de spoorzone voorbeeldstellend voor andere nieuwbouwlocaties in Utrecht? Kijk hier voor meer informatie over het programma Atlas op tournee. Stel zelf uw route samen!
Toegang tot alle activiteiten is gratis. Aanmelden is wel noodzakelijk in verband met het beperkt aantal plaatsen.

Meer informatie over het programma van de Dag van de Architectuur Utrecht zie www.aorta.nu