Bouwen op elkaar: utopie of werkelijkheid?

Archief debat | prijsvraag | 20 november 2013 | Theater Concordia | Den Haag

Bouwen op elkaar-kleinGestapeld particulier opdrachtgeverschap lijkt een utopie, maar wordt in Den Haag misschien toch bereikbaar. Dat constateerde juryvoorzitter Adri Duivesteijn van de Haagse prijsvraag Bouwen op Elkaar. Over de resultaten van de prijsvraag en de mogelijkheden voor realisatie vindt op 20 november 2013 een debat plaats in Theater Concordia, Den Haag. Marnix Norder, wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie van Den Haag stelt daarbij de rol van de overheid bij gestapeld kleinschalig opdrachtgeverschap aan de orde.

Debat en prijsuitreiking
De gemeente Den Haag daagde in mei van dit jaar (teams van) ontwerpers, bouwpartijen en andere professionals uit om met een vernieuwend, creatief en uitvoerbaar concept te komen voor een gestapelde vorm van kleinschalig opdrachtgeverschap. 125 partijen namen de handschoen op en dienden hun ideeën in. Een deskundige jury selecteerde 15 partijen om hun visie nader uit te werken. Zij gingen aan de slag om voor de Haagse locatie Laakhaven West- Petroleumhaven een innovatief en haalbaar plan te maken voor gestapelde hoogbouw van tenminste 30 meter.
Op woensdag 20 november 2013 vindt vanaf 14.00 uur in Theater Concordia aan het Hoge Zand 42 in Den Haag het debat over de Open Oproep: Bouwen op Elkaar plaats. Centraal in het debat staan onderwerpen als ‘De rol van de overheid bij gestapeld kleinschalig opdrachtgeverschap’ en ‘Innovatie en het Wilde Bouwen’. Na het debat presenteert Adri Duivesteijn het juryrapport. Daarna reikt wethouder Marnix Norder de prijzen uit aan de drie winnaars van de Open Oproep.

Programma
14.00 uur Ontvangst
14.20 uur Welkom, Marnix Norder, wethouder Den Haag
14.30 uur Debat in twee rondes onder leiding van Paula Udondek
14.30 uur Eerste ronde: de rol van de overheid bij particulier opdrachtgeverschap met o.a. Marnix Norder (wethouder Den Haag) en Adri Duivesteijn (voorzitter van de jury en senator Eerste Kamer)
14.50 uur Tweede ronde: innovatie bij particulier opdrachtgeverschap, met Jos Lichtenberg (TU Eindhoven), Terry van der Heide (TVDH Architecten) en Cor Notenboom (BAM)
15.10 uur Pauze
15.30 uur Korte presentatie van de 15 deelnemers aan de 2e ronde Open Oproep
16.15 uur Presentatie juryrapport door Adri Duivesteijn
16.45 uur Prijsuitreiking door Marnix Norder
17.00 uur Einde bijeenkomst, start borrel

Klik hiernaast voor het programma in pdf

Tentoonstelling
Op basis van de inzendingen is een interessante tentoonstelling samengesteld waarin de creatieve en innovatieve ideeën getoond worden van professionals in de bouwwereld met betrekking tot gestapelde hoogbouw. De resultaten van de prijsvraag zijn tot woensdag 20 november 2013 te bezichtigen in het Atrium van het Stadhuis aan het Spui 70, Den Haag.

De prijsvraag is mede tot stand gekomen in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en wordt op verzoek van de gemeente Den Haag uitgevoerd door Architectuur Lokaal.