Team Proeftuin Erasmushof winnaar BPD-prijsvraag Proeftuin Erasmusveld

nieuwsbericht | 3 februari 2017
Proeftuin Erasmushof. Ontwerp marco.broekman urbanism research architecture, Workshop architecten en LINT landscape architecture.

Proeftuin Erasmushof. Ontwerp marco.broekman urbanism research architecture, Workshop architecten en LINT landscape architecture.

Gisteren maakte gebiedsontwikkelaar BPD het resultaat van de prijsvraag Proeftuin Erasmusveld in Den Haag bekend. Erik Pasveer, hoofd Stedenbouw en Planologie van Den Haag gaf een toelichting op de selectie van de vier deelnemende ontwerpteams. Het winnende team, bestaande uit een samenwerking tussen marco.broekman urbanism research architecture, Workshop architecten en LINT landscape architecture, wordt door BPD in de gelegenheid gesteld het winnende plan te realiseren. Met dit bijzondere initiatief van BPD werden ontwerpers uitgedaagd om een vernieuwend ontwerp te maken voor de ontwikkeling van een gezond stadsgebied waar mensen zich verantwoordelijk voor elkaar voelen. Door deze prijsvraag hoopte BPD bovendien kennis te maken met nieuwe, jonge ontwerpbureaus.

Proeftuin Erasmushof
Rosalie de Boer, ontwikkelingsmanager bij BPD: “Met deze ontwerpwedstrijd wil BPD de deur openzetten voor innovatieve ideeën van (jonge) ontwerpers. Zo heeft het ontwerpteam van Proeftuin Erasmushof met een schetsplan voor de 1e fase met circa 100 woningen, voorgesteld dat bewoners via een Proeftuin-app kunnen meedenken over de gezamenlijke ruimtes. Dit sluit aan op de ontwikkelingen in de deeleconomie.” Het winnende planontwerp wordt gekenmerkt door getrapte woonblokken met grote buitenruimtes. In de openbare ruimten zijn ecologische en recreatieve routes die voor iedereen toegankelijk zijn. Er bestaan ideeën voor sportroutes, wandelroutes, speelroutes, fruitbomen, zitplekken en picknickbanken. Ook is er een flexibel parkeerdek voorzien, dat bij minder autogebruik in de toekomst een andere functie kan krijgen. Een gezonde levensstijl en betrokken houding zijn kenmerkend voor jong en oud, die in de nieuwe stadswijk willen wonen.

IMG_5856

Beeld: HakeMedia

Gezond, Stads en Samen
Proeftuin Erasmusveld ligt aan de ecologische zone tussen de Erasmusweg en de Noordweg. Het is van oudsher een stadsrandgebied, dat nu een metamorfose ondergaat. Direct naast de bestaande volkstuinen en sportverenigingen komen tussen de Laan van Wateringse Veld en de Leyweg circa 300 nieuwbouwwoningen, in een leefomgeving die gebaseerd is op de thema’s Gezond, Stads en Samen. Op de locatie worden al initiatieven “geproefd” die aansluiten bij de drie thema’s, zoals stadslandbouw, nature farming, tijdelijke bewoning met tiny houses en circulaire economie, waarbij bestaande materialen uit het gebied worden hergebruikt.

Follow-up ideeënprijsvraag
De prijsvraag werd uitgeschreven door BPD. De eerste ronde van de prijsvraag werd op verzoek van BPD georganiseerd door Architectuur Lokaal. Het reglement van de prijsvraag is opgesteld conform Kompas bij Prijsvragen. Secretaris van de prijsvraag was Vincent Kompier, Architectuur Lokaal.
64 teams namen deel aan de eerste ronde. Deze ronde leverde vier winnaars op, die hun inzendingen uitwerkten tot een schetsontwerp, dat zij presenteerden bij BPD.
Alle ingezonden visies evenals het juryrapport van de eerste ronde, kunnen hiernaast worden gedownload. Klik hier voor meer informatie over de winnende ontwerpers uit de eerste ronde.