Stolpenprijs 2013 voor langhuisstolp in Hoogwoud

nieuwsbericht | prijs | 9 december 2013

Gedeputeerde Elvira Sweet heeft op 6 december de winnaar bekend gemaakt van de Stolpenprijs 2013. De prijs is toegekend aan mevrouw Irma Stroet en de heer John Kunis voor hun langhuistolp aan Koningspade te Hoogwoud. Met de Stolpenprijs 2013 wil de provincie voorbeelden en aandacht genereren voor succesvolle herbestemmingen van stolpboerderijen. De prijs is uitgeschreven in het kader van het Jaar van de Stolp.

Voor de Stolpenprijs 2013 van de provincie Noord-Holland stuurden 33 opdrachtgevers van stolpverbouwingen een inzending in. De jury maakte in november de vijf genomineerden bekend. De genomineerde stolpen vertegenwoordigen gezamenlijk het brede spectrum van vraagstukken waarmee je wordt geconfronteerd bij het verbouwen van een stolpboerderij.

Winnaar
De winnende stolp, een rijksmonument, is volgens de jury een voorbeeld van voorbeeldige herbestemming. Uit het juryrapport: “De eigenaren hebben van de stolp niet alleen een eigentijdse woning voor hun gezin gemaakt, maar ook werkruimte voor het bouwbedrijf van de heer Kunis. De verbouwing is aangepakt met geweldig oog voor detail en materiaal. Deze aanpak was mogelijk doordat de bewoners zich serieus hebben verdiept in het gebruik van de stolp en het erf in het verleden. De historie is op een vanzelfsprekende manier afleesbaar gebleven, zonder dat daarvoor modern wooncomfort is opgeofferd.”

Trofee en boek met praktische adviezen
De Stolpenprijs is een speciaal voor deze gelegenheid door Waling Lopez ontworpen trofee. Bij de prijsuitreiking werd ook een boek gepresenteerd waarin alle ingezonden stolpen zijn opgenomen. De stolpen van de winnaar en de genomineerde projecten zijn uitvoerig gedocumenteerd. De publicatie bevat ook praktische adviezen voor toekomstige stolpverbouwingen, informatie over de opgave en de context en het juryrapport. Het boek is digitaal beschikbaar en tevens te bestellen via de provincie Noord-Holland.

De Stolpenprijs 2013 werd op verzoek van de provincie Noord-Holland georganiseerd door Architectuur Lokaal.

Wilt u de publicatie bestellen? Klik dan hier. U kunt ook de publicatie ook downloaden.