Stolpenprijs 2013 – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | mei 30, 2023

Op 5 juli 2013 heeft Elvira Sweet, gedeputeerde Cultuur, Bestuur en Zorg van de provincie Noord-Holland, bij het Stolpensymposium in Hoogwoud, bekend gemaakt dat de provincie de Stolpenprijs 2013 heeft ingesteld.
De Stolpenprijs 2013 is een prijs voor de beste herbestemming van een Noord-Hollandse stolpboerderij. Met deze prijs wil de provincie voorbeelden en aandacht genereren voor succesvolle herbestemmingen van dit kenmerkende Noord-Hollandse boerderijtype. De Stolpenprijs wordt uitgereikt aan de opdrachtgever van de verbouwing of restauratie.

Met het aanreiken van geslaagde voorbeelden, kennis, ervaring en aanbevelingen biedt de provincie aan toekomstige opdrachtgevers van stolpverbouwingen informatie en inspiratie bij herbestemming. Zo hoeft het wiel niet steeds opnieuw te worden uitgevonden en kunnen initiatiefnemers van elkaar leren. Naast toekomstige stolpeigenaren kunnen ook architecten en aannemers belang hebben bij de resultaten van de Stolpenprijs 2013.

Hoe verloopt de Stolpenprijs 2013?
Voor de Stolpenprijs 2013 komen stolpboerderijen in aanmerking waarbij de manier waarop de herbestemming is vormgegeven, goed is toegesneden op de nieuwe functie. Ook dient rekening te zijn gehouden met de karakteristieken van de stolpboerderij. Het project moet op zijn minst zo ver gevorderd zijn dat de jury zich ter plaatse een oordeel kan vormen over het te verwachten eindresultaat. De Stolpenprijs 2013 verloopt volgens het Reglement Stolpenprijs en wordt digitaal uitgeschreven. Klik hier voor het reglement.
De Stolpenprijs 2013 wordt, op verzoek van de provincie, georganiseerd door Architectuur Lokaal.

Deelnemen aan de Stolpenprijs 2013
De provincie Noord-Holland roept opdrachtgevers van een gerealiseerde verbouwing of restauratie van een stolpboerderij op om aan de Stolpenprijs 2013 deel te nemen. Wilt u in aanmerking komen voor de prijs? Klik hier voor informatie over de in te zenden documentatie. Inzendingen moeten zoveel mogelijk digitaal worden gedaan, maar kopieën van bouwtekeningen kunnen ook per post worden toegestuurd. Deze kopieën worden niet teruggezonden. Sluiting van de inzendtermijn is verlengd tot 18 oktober 2013.

Iedereen kan een voordracht doen
Wilt u niet deelnemen, maar wel graag een goed voorbeeld van een verbouwing of herbestemming voordragen voor de Stolpenprijs 2013? Wanneer u dit aan ons laat weten, zullen we de opdrachtgever van het project dat u heeft voorgedragen uitnodigen om aan de prijs deel te nemen. Voordrachten kunnen worden gedaan tot 1 oktober 2013.

De jury Een onafhankelijke, deskundige jury beoordeelt de inzendingen aan de hand van de criteria die in het reglement zijn vermeld. De jury nomineert maximaal vijf projecten, die zij vervolgens zal bezoeken, en wijst één winnaar aan. De winnaar van de Stolpenprijs 2013 ontvangt een speciaal ontworpen trofee. Hiernaast kan de jury twee eervolle vermeldingen toekennen. Aan eervolle vermeldingen is geen prijs verbonden.

De jury bestaat uit Lodewijk Baljon (Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten, voorzitter van de jury), Haiko Meijer (Onix architecten), Dorine van Hoogstraten (architectuurhistoricus, voorzitter erfgoedcommissie WZNH) en Ugur Pekdemir, directievoorzitter Rabobank Noord-Kennemerland, Castricum; secretaris is Marijke Beek, Beek en Kooiman Cultuurhistorie.

Prijsuitreiking en publicatie
De Stolpenprijs 2013 wordt in november uitgereikt door de Provincie Noord-Holland. Bij de prijsuitreiking wordt een publicatie gepresenteerd. Daarin worden de vijf projecten die de jury heeft genomineerd opgenomen, evenals conclusies, aanbevelingen en praktische adviezen van de jury. De publicatie wordt digitaal gepubliceerd en zal ook als print on demand op papier verkrijgbaar zijn.

Jaar van de Stolp en Jaar van de Boerderij
De Stolpenprijs 2013 is ingesteld in het kader van het Jaar van de Stolp. Dit is een initiatief van de provincie Noord-Holland, in aansluiting op het Jaar van de Boerderij. Met het Jaar van de Stolp brengt de provincie het Noord-Hollandse boerderijtype ‘de Stolp’ onder de aandacht om de bewustwording van de betekenis van deze iconen van het landschap te vergroten. Het programma voor dit themajaar wordt uitgevoerd door De Cultuurcompagnie Noord-Holland (CCNH) en de Boerderijenstichting Noord-Holland.
Het Jaar van de Boerderij wordt georganiseerd door Agrarisch Erfgoed Nederland. Hierbij wordt extra aandacht gegeven aan de historische boerderij in Nederland, die een belangrijk onderdeel vormt van ons nationale erfgoed en bepalend is voor het landschap.

Informatie
Heeft u nog vragen? Mail dan naar Margot de Jager.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.