Reactivating Public Space – Van ontoegankelijke restruimte naar uitnodigend publiek terrein

Archief slotdebat | 10 oktober 2013 | 13:00 - 18:30 | Pakhuis de Zwijger | Amsterdam

Interventie s&m commonfence 3Door stagnerende bouwprocessen en financieringsproblemen komen tijdelijk braakliggende terreinen steeds vaker voor. In Nederland wordt het totaal geschat op 20.000 hectare met een waarde van 3 miljard euro. Grotendeels met een treurig hek eromheen. Het Platform Openbare Ruimte (POR) onderzoekt nieuwe strategieën voor tijdelijk grondgebruik onder de noemer "Ontwerp als activator van de veranderlijke openbare ruimte."

Bottom-up initiatieven en bewonersparticipatie zijn succesvol, maar bij tijdelijke bestemmingen schrikt dat opdrachtgevers af uit angst voor aansprakelijkheidsclaims en kolonisatiegedrag. Door ontwerp als activator in te zetten kan het terrein tijdelijk openbaar worden terwijl de zeggenschap erover beter gewaarborgd is. Die route vereist een andere houding van opdrachtgevers, ontwerpers, stadsplanners en de bestuurders. Ook is het noodzakelijk om een nieuw instrumentarium te ontwikkelen om met deze openbare ruimte om te gaan. Hoe kan deze veranderlijke ruimte optimaal worden benut? Welke strategieën werken? Hoe pak je het aan? Is het tijd voor een stadscurator?

'Reactivating Public Space' gaat over hoe opdrachtgevers ontwerpen voor tijdelijke openbare ruimte ten volle kunnen benutten en inzetten als strategie voor de snel en continu veranderende stad.

Programma
12.30 uur Inloop en ontvangst
13.00 uur Opening door dagvoorzitter Adri Duivesteijn (voorzitter Platform Openbare Ruimte)
13.15 uur Ontwerp van de veranderlijke openbare ruimte in internationale context met Philip Misselwitz (ovb) (Urban Catalyst) en Joop de Boer (Pop-up-City)
14.15 uur Curatoren van de tijdelijke ruimte Carolien Ligtenberg (POR) en Nils van Beek (TAAK)
15.10 uur Introductie activators: na de pauze in de drie subruimten (Expo, Meetingroom en Studio)
15.15 uur Pauze (foyer Grote zaal aan IJ-zijde)
16.00 uur Activators van de openbare ruimte – de ontwerpers Aayu (Expo), space&matter (Meetingroom) en NLArchitects (Studio)
16.45 uur doorloop naar de Grote zaal
16.50 uur De betekenis van veranderlijk gebruik als stedelijke opgave Wienke Bodewes (AMVEST), Helen van Duin (De Key), Roel Steenbeek (Ymere) en Walter van Peijpe (gemeente Leiden)
18.00 uur Maider Lopez, column
18.15 uur Afsluiting door Adri Duivesteijn
18.30 uur Einde & aansluitend borrel

Deelname kosten: € 45,- (excl. BTW)

Voor meer informatie: Carolien Ligtenberg (POR) of Wendeline Dijkman (Architectuur Lokaal)

Verslag van de bijeenkomst
Lees op gebiedsontwikkeling.nu 'Stadscurator gezocht voor tijdelijke initiatieven' (15 oktober)
lees ook 'Tijdelijke invulling draagt bij aan optimalisatie van een gebied' van Smart2result (24 oktober)