Prijsuitreiking Kunstwerf Groningen

Archief nieuwsbericht | 5 juli 2017 | 21 juli 2017 | Theater de Machinefabriek | Bloemstraat 38, Groningen

De theatergezelschappen met de ontwerpers: Studiozwart Architecten, Shift architecture urbanism, Ard de Vries Architecten, Van Besien Van Noten Architecten en Monadnock in Groningen

Op vrijdag 21 juli maken wethouders Paul de Rook en Roeland van der Schaaf het resultaat van de Open Oproep Kunstwerf Groningen bekend. Aan de winnaar van de prijsvraag zal de gemeente Groningen een opdracht verstrekken voor de nieuwe huisvesting van vijf culturele instellingen in het Ebbingekwartier. De jury, onder voorzitterschap van Roeland van der Schaaf, selecteert de winnaar uit vijf plannen die in de tweede ronde van de prijsvraag zijn ingediend. De prijsuitreiking vindt plaats in Theater de Machinefabriek, bij de locatie van het toekomstige gebouw. Na de zomervakantie worden de plannen tentoongesteld.

De vijf ontwerpteams die deelnamen aan de tweede ronde waren in mei geselecteerd uit 107 architectenbureaus, die een globale visie op de opgave hadden ingediend. In de afgelopen zeven weken hebben zij hun visie uitgewerkt tot een ontwerp voor het nieuwe gebouw. De ontwerpteams zijn:

  • Hortus Ludi, Alle Jan Mulder (Studiozwart Architecten)
  • CultuurCentrale, Thijs van Bijsterveldt (Shift architecture urbanism)
  • Dialoog tussen ruimte en verbeelding, Ard de Vries (Ard de Vries Architecten) i.s.m. Donna van Milligen Bielke (Studio Donna van Milligen Bielke)
  • Tegenpool voor de MachinefabriekSophie Van Noten (Van Besien Van Noten Architecten) i.s.m. Camiel Van Noten
  • DRAMA MACHINE, Job Floris (Monadnock)

De jury, onder voorzitterschap van wethouder Roeland van der Schaaf, bestaat verder uit Jaap Evert Abrahamse, specialist historische stedenbouw bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Dolf Dobbelaar, zelfstandig architect, Kirsten Hannema, bouwkundig ingenieur, architectuurcriticus voor o.a. De Volkskrant, Guy Weizman, algemeen directeur NNT / club Guy&Roni en Jeroen de Willigen, stadsbouwmeester van de gemeente Groningen. Architectuur Lokaal (Cilly Jansen en Stef Bogaerds) voerde de prijsvraag uit in opdracht van de gemeente Groningen.

Tijd en locatie
De prijsuitreiking vindt plaats op 21 juli 2017 in Theater de Machinefabriek, NNT, Bloemstraat 38, Groningen van 11.15 tot 12.15 uur.