Plan AMC HEALTH PARK wint prijsvraag AMC Amsterdam

nieuwsbericht | 13 oktober 2017

Zojuist maakte juryvoorzitter Maas Jan Heineman bekend dat de Open Oproep Herontwikkeling Entree en voorterrein Academisch Medisch Centrum Amsterdam, gewonnen is door het team van Maarten van Tuijl, Tom Bergevoet en Maartje Nuij met het plan AMC HEALTH PARK.
Heineman,
lid van de Raad van Bestuur van het AMC, zei dat de jury zich voor een moeilijk dilemma geplaatst zag bij de uiteindelijk te maken keuze tussen twee ontwerpen, die zij beide overtuigend vond maar in hun aard ook onvergelijkbaar. Na zeer uitvoerig beraad nam de jury, met als leden Floris Alkemade (Rijksbouwmeester), Ton Schaap (gemeente Amsterdam), Emile Spek en Bart Pijpers (AMC), haar besluit. Het plan AMC GARDENS van het team van Mathieu Derckx eindigde als een zeer sterke inzending op de tweede plaats.
Het AMC zal een vervolgopdracht verstrekken
voor het uitwerken van het plan AMC HEALTH PARK tot een voorlopig ontwerp voor de landschapsinrichting en het parkeren en een definitief ontwerp voor het gebouw. Alle inzendingen voor de prijsvraag en het juryrapport zijn nu gepubliceerd op de webpagina van de prijsvraag van Architectuur Lokaal.

Sympathiek plan
Met het plan AMC HEALTH PARK wordt het gebied één park met water als het midden. Het contrast van het nieuwe entreepaviljoen met de monoliet en de verbinding met de omgeving spreken aan en beantwoorden veel wensen van het AMC op een sympathieke en vriendelijke manier, aldus de jury. De verbinding met de omgeving en met Amstel III noemt zij, ook bij toekomstige ontwikkelingen, erg goed. Dat de ruimte doorloopt tot het stationsplein is een grote kwaliteit. De vervolgopdracht zal bestaan uit het uitwerken van het schetsontwerp tot een voorlopig ontwerp voor de onderdelen landschap, parkeren en verbinding OV-knoop Holendrecht en een definitief ontwerp voor het gebouw.
Het plan AMC GARDENS noemde de jury een indrukwekkend plan, dat met een onmiskenbaar krachtig gebaar een sterke identiteit aan de monoliet toevoegt.
Het plan ZUIDERPARK, de nieuwe entree voor het AMC van het team Dingeman Deijs eindigde op de derde plaats. De Serre van het team van Eric Huijten en Met open armen van het team van Jos van Eldonk eindigden op een gedeelde vierde plaats.
Alle inzendingen, voor zowel de eerste als de tweede ronde van de prijsvraag, zijn hiernaast te bekijken, evenals het volledige juryrapport.

3.000 bezoekers
De Open Oproep Herontwikkeling Entree en voorterrein Academisch Medisch Centrum Amsterdam werd in maart 2017 uitgeschreven volgens Kompas bij Prijsvragen en vond plaats in twee ronden. 60 ontwerpteams dienden een visie in voor de eerste ronde van de prijsvraag. In mei selecteerde de jury vijf visies voor uitwerking tot een ontwerp met begroting in de tweede ronde.
De tentoonstelling van de vijf inzendingen werd in de zomer gehouden in het AMC en door 3.000 mensen bezocht. De jury heeft zorgvuldig kennis genomen van de bijna 500 reacties, die de bezoekers achterlieten. Een overzicht van alle reacties is opgenomen in het juryrapport.

Jury en technische commissie
De jury bestond uit Maas Jan Heineman, Raad van Bestuur AMC,  Floris Alkemade, Rijksbouwmeester, Ton Schaap, senior stedenbouwkundige gemeente Amsterdam, Emile Spek, directeur Directoraat Huisvesting en Techniek AMC en Bart Pijpers, cliëntenraad AMC.
In de technische commissie hadden zitting: Wouter Jan de Pagter, projectmanager Directoraat Huisvesting en Techniek AMC (voorzitter), Peter Heida, projectmanager station Holendrecht gemeente Amsterdam, Ben Kuipers, landschapsarchitect Atelier Rijksbouwmeester, Charles van Marrelo, architect Atelier Rijksbouwmeester en Onno Valk, architect Directoraat Huisvesting en Techniek AMC.
Op verzoek van het AMC begeleidde Cilly Jansen (directeur Architectuur Lokaal) de procedure m.m.v. Vincent Kompier (projectleider Architectuur Lokaal).