Opening Architectuur Centrum Nijmegen

Archief bijeenkomst | 26 april 2007 | De Lindenberg | Nijmegen
Na de verhuizing van het ACN naar het gebouw De Lindenberg, viel aan Architectuur Lokaal de eer te beurt, deze nieuwe locatie te mogen openen.

Het ACN verhuisde begin 2007 naar De Lindenberg en volgde hiermee het voormalige Steigertheater en het nieuwe Lindenbergcafé. Deze organisaties namen eind 2006 hun intrek in het pand dat hiervoor grondig is verbouwd. Het welkomstwoord was van ACN-voorzitter Nico Nelissen. Cilly Jansen, directeur van Architectuur Lokaal, opende de nieuwe locatie. Wethouder Paul Depla opende de Architecten Estafette Expositie en de oorspronkelijke architect van De Lindenberg, Wout Eijkelenboom, hield een toelichting bij de openingsexpositie over De Lindenberg.

Cultureel Centrum De Lindenberg (1963-1972) werd in eerste instantie gebouwd om drie culturele instellingen te verenigen: de muziekschool, de openbare bibliotheek en de Vrije Academie. De architectuur van het pand is bijzonder omdat zij duidelijk karakteristieken van de ontwerptijd toont. Daarnaast kenmerkt de locatie zich door grote hoogteverschillen, de bijzondere omgeving van het Valkhof, de oude keermuur en historische benedenstadwoningen. Nog maar kort geleden is De Lindenberg ontsnapt aan plannen om het pand te vervangen door nieuwbouw. Reden te meer om aandacht te besteden aan de bijzondere architectuur van het pand. Middels schetsen, tekeningen, foto’s en maquettes wordt aandacht besteed aan het ontstaan, de verschillende plannen die er voor het pand zijn geweest en de actuele aanpassingen.