Openbare ideeënprijsvraag ‘Bouw natuurlijk je eigen vrijheid’

Archief prijsvraag | 26 mei 2009

www.dating-vaneker.nl heeft de eerste prijs weten te bemachtigen van de architectuurprijsvraag 't Vaneker.

In de nieuwe Enschedese wijk ’t Vaneker zullen toekomstige bewoners zelf als opdrachtgever optreden. De gemeente wil hen inspireren tot een zo hoog mogelijk niveau van architectonische kwaliteit. Daartoe schreef de gemeente onder de naam ‘Bouw natuurlijk je eigen vrijheid’ een openbare ideeënprijsvraag uit om te laten zien hoe particulieren bij de uitwerking van hun kavel binnen de clusters van ’t Vaneker kunnen komen tot een vernieuwend ontwerp dat de herinnering aan de traditionele Twentse hoeve levend houdt.

Ideeënprijsvraag als inspiratie voor toekomstige bewoners
De gemeente Enschede wil ’t Vaneker ontwikkelen als nieuw woongebied aan de noordrand van Enschede. Op deze locatie zal de gemeente kavels uitgeven voor woningen in de hogere prijsklasse (‘exclusieve woningen op riante kavels’). De verkavelingsvorm is ontleend aan het Twentse boerenhoeve, die traditioneel bestond uit verschillende gebouwen rond een centraal erf. De moderne Twentse hoeven van ’t Vaneker zullen elk worden opgebouwd vanuit vier riante kavels. In de aanloop naar de eerste kaveluitgifte schreef de gemeente Enschede onder de naam 'Bouw natuurlijk je eigen vrijheid' een ideeënprijsvraag uit. In de nieuwe Enschedese wijk ’t Vaneker zullen toekomstige bewoners zelf als opdrachtgever optreden. De gemeente wil hen inspireren tot een zo hoog mogelijk niveau van architectonische kwaliteit.

Opgave
De deelnemers aan de prijsvraag moesten een beeld geven van de hedendaagse Twentse hoeve met een invulling voor één van de vier kavels van de hoeve. Daarbij was de vraag ook hoe op het niveau van de hoeve een zo hoog mogelijke architectonische en landschappelijke kwaliteit bereikt kan worden. Het ging dus niet alleen om een ontwerpidee, maar ook om een visie op het proces van samenwerking tussen de vier opdrachtgevers en hun architecten.

Winnaars
Tijdens het symposium van 26 mei op Het Zuidkamp in t Vaneker heeft Rijnboutt van der Vossen van Rijnboutt B.V. uit handen van wethouder Bleker een cheque ontvangen van 5.000,-. In totaal waren er 166 inzendingen uit binnen- en buitenland. Daarvan zijn er 22 doorgedrongen tot de voorlaatste ronde. Uiteindelijk bleven er vijf prijswinnaars over. De jury koos unaniem voor www.dating-vaneker.nl als eerste prijswinnaar. De winnaars van de tweede prijs zijn:

Boerenloft, Stereo Architects
Boomerang, Florentijn Vleugels Architect
Meander +, Oliver Ebben Architect
Vanekererven 90110, Amber Architectures

Zie voor nadere informatie en het juryrapport: www.vaneker.nl