De Olifantenkooi bij Vakbeurs Gevel

debat | 22-24 januari 2014 | AHOY | Rotterdam
Bursa. Foto Bülent

Bursa, Turkije. Foto Bülent Suberk

Wat hebben winkelleegstand, sociale woningbouw in Turkije en Spaans pragmatisme bij vastgoedontwikkeling met elkaar te maken? Het zijn drie thema’s waarmee De Olifantenkooi, netwerk van jonge professionals in de bouwwereld, zich bezighoudt. Tijdens de Vakbeurs Gevel, in januari 2014, worden hierover drie debatten gevoerd. Ook wordt het boekje ‘Ontwinkelformules’ gepresenteerd.

De deelnemers aan De Olifantenkooi gingen op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor de aanpak van leegstaand vastgoed. Daarbij werd aansluiting gezocht bij uiteenlopende initiatieven in de praktijk. De inspirerende resultaten worden besproken tijdens drie deelsessies


Programma

Nederland
22 januari 2014 - Ontwinkelformules - 12.30 tot 13.15 uur
In de stad staat steeds vaker winkelruimte leeg. In samenwerking met het Dutch Green Building Lab ging De Olifantenkooi ging op zoek naar nieuwe winkelformules die beter inspelen op de behoeften van deze tijd en tegelijkertijd oplossingen bieden voor de leegstand. Zoals winkelruimten die dienst doen als een showroom voor designs, als een museum voor het verhaal achter het product, als een werkplaats, als een productiehuis of als een ontmoetingsplek. Wat kunnen gemeenten doen? En pandeigenaren? En is het überhaupt wel een ontwerpvraagstuk? De resultaten zijn gebundeld in de het boekje ‘Ontwinkelformules’, dat bij deze bijeenkomst wordt gepresenteerd. ‘Ontwinkelformules’ is vanaf 22 januari verkrijgbaar via deze website.
Indira van ’t Klooster (Architectuur Lokaal) in gesprek met Menno Kooistra (Studio Menno Kooistra). 

Turkije
23 januari 2014 - Fil Kafesi kick-off - 16.00 tot 16.45 uur
De Olifantenkooi is gevraagd zich te buigen over de kwaliteit van de sociale woningbouw in Turkije. Tijdens deze voorbereidende sessie zal de ‘Fil Kafesi’ (Olifantenkooi in het Turks) zich verdiepen in de politieke context van woningbouw in Turkije en in manieren om daarbinnen de (stedenbouwkundige) kwaliteit te verhogen. In samenwerking met Archiprix International.
Sneakpreview: Agoraphobia een film van Merve Bedir (Land+Civilization Compositions) en Chris Luth (Executive producer), toelichting door Jason Hilgefort (Land+Civilization Compositions). Sprekers: Zihni Özdil MA (Lecturer & PhD Candidate Erasmus University School of History, Culture and Communication) en Onat Öktem (ONZ Architects). Moderator: Indira van ’t Klooster (Architectuur Lokaal).

Spanje
24 januari 2014 - Jaula de los Elefantes, zelfredzaam vastgoed - 12.30 tot 14.15 uur
In Spanje vond de ‘Jaula de los Elefantes’ plaats. De Nederlandse manier van innoveren binnen bestaande systemen leidde tot een voor de Spanjaarden verleidelijk pragmatisme. Tegelijkertijd leerden de Nederlanders van de autonome instelling (de enige uitweg als machthebbers niet te bereiken zijn) om niet te snel compromissen te sluiten. De Spaanse ‘Valldaura Principles’van zelfredzaamheid blijken uitstekend toepasbaar op IJburg2, de Pier in Scheveningen en de openbare ruimte in Sloterdijk.
Indira van ‘t Klooster in gesprek met Michiel Bakkum (Royal HaskoningDHV), Wouter Valkenier (Studio Bintje) en Carolien Ligtenberg (Bureau ZWIRT).

Locatie en deelname
De debatten vinden plaats bij Vakbeurs GEVEL, Ahoy Rotterdam.
Deelname aan de debatten is kosteloos mogelijk door online registratie.

GEVEL 2014
GEVEL is een vakbeurs voor architecten en andere ontwerpers op het gebied van gevels. Bezoekers vinden op GEVEL de nieuwste geveltechniek en -vormgeving, systemen en oplossingen, referentieprojecten, mock-ups, lezingen en netwerkbijeenkomsten, exposities en competities. Meer informatie over GEVEL 2014 is te vinden via www.gevel-online.nl

De Olifantenkooi is een netwerk van jonge professionals in de bouwwereld. Het is een project van Architectuur Lokaal dat mede mogelijk is met een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

SFCI logo