Master Class Goed Rentmeesterschap: Goeree-Overflakkee, Midden-Delfland en Gilze-Rijen naar Texel

nieuwsbericht | 29 februari 2016 | Texel

Op 25 en 26 november 2015 vond de Masterclass Goed Rentmeesterschap plaats. Deelnemende gemeenten waren Goeree-Overflakkee, Midden-Delfland en Gilze-Rijen. Texel stond tijdens de eerste Masterclass Ontwerpkracht centraal. De Master Class werd georganiseerd door IABR en Architectuur Lokaal.

Goeree-Overflakkee lijkt op het eerste gezicht het meest op Texel, maar is bijna 2x zo groot en op meerdere manieren door infrastructuur ontsloten. Midden-Delfland is een inverse van een eiland, een groene zone omsloten door dichte bebouwing. Gilze en Rijen is - in die beeldtaal - een onbegrensd eiland, een groengebied zonder duidelijk begin en einde. De cases van de drie gemeenten spelen zich ieder af op een andere schaal. Het gemeenschapshuis in Gilze en Rijen vraagt vooral om een visie op een plek. Het groeiende toerisme op Goeree Overflakkee vraagt om het betrekken van de juiste partners. En Midden-Delfland, waarvoor al 147 plannen zijn gemaakt, moet vooral keuzes gaan maken.

De centrale vraag van Dirk Sijmons (Master) ging over het zoeken naar de unieke kracht van de gemeenten: “What can you do that’s fantastic?” Elke gemeente kreeg daarbij een subvraag:

  • Midden-Delfland: Hoe geleid je de bezoekersstromen door de gemeente met behoud van karakteristieken?
  • Gilze en Rijen: Is het mogelijk om ecologie, recreatie, identiteit, duurzaamheid en politiek allemaal in een gebouw op te lossen?
  • Goeree Overflakkee: Hoe koppel je toerisme, landbouw en windenergie met behulp van de sterke lineaire landschappelijke elementen op het eiland?

Wethouder Eric Hercules van Texel voegde daar nog een belangrijke vraag aan toe: En zijn bewoners, ondernemers en andere stakeholders hierbij betrokken?

Klik hier voor de reader bij de Master Class Goed Rentmeesterschap.

Foto's: Stefan Krofft

Stimuleringsfonds Creatieve Industrie logoDe Masterclass Ontwerpkracht wordt mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie