Herbestemming cultureel erfgoed voor wonen en zorg

Archief werkconferentie | 29 januari 2009 | De Nieuwe Energie | Leiden
De Nieuwe Energie, Leiden. Foto: Edwin Wiers

Werkconferentie naar aanleiding van het onderzoek Van oude gebouwen en nieuwe functies.Dit onderzoek naar herbestemming voor en van gebouwen voor wonen en zorg is het eerste uit een reeks van drie. In deze eerste editie onderzoeken het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en Architectuur Lokaal de herbestemming van cultuurhistorische gebouwen waarin woon- en zorgfaciliteiten zijn ondergebracht.

Steeds meer architecten en leden van Aedes en ActiZ zoeken naar nieuwe kansen voor wonen en zorg in historische panden. Wat kunnen opdrachtgevers van eerder herbestemde gebouwen aan kennis en ervaring overdragen aan toekomstige opdrachtgevers? In het onderzoek staan ervaringen van opdrachtgevers, architecten en gebruikers staan centraal. Bij het kenniscafé bespraken architecten, corporaties en zorgorganisaties en andere betrokkenen de voorlopige conclusies en scherpten deze aan. Het onderzoek wordt binnenkort gepresenteerd.

De werkconferentie vond plaats in de Nieuwe Energie te Leiden, één van de onderzochte projecten. De Nieuwe Energie is gevestigd in een voormalige textielfabriek net buiten het centrum van de stad. Dit jonge monument (uit 1941) werd door woningcorporatie Portaal met de Amsterdamse architect André van Stigt getransformeerd tot een opmerkelijk combinatiegebouw. Hier kunnen daklozen werken, slapen en eten, doen leerlingen van het ROC praktijkervaring op, terwijl hetzelfde pand ook een stijlvol onderkomen biedt aan de woningcorporatie en bedrijven uit de communicatiesector.