Jurering prijsvraag WHO CARES

Archief nieuwsbericht | 13 april 2017 | 8 mei 2017 | 0:00 - 0:00 | Stadhuis | Rotterdam
Foto: Rufus de Vries

Foto: Rufus de Vries

Onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Floris Alkemade heeft de jury van de prijsvraag WHO CARES op woensdag 5 en maandag 10 april 2017 de inzendingen geselecteerd voor de tweede ronde. Demissionair staatssecretaris Martin van Rijn van Sociale Zaken maakt de selectie op 8 mei in het Stadhuis van de gemeente Rotterdam bekend. Een cameraploeg van EenVandaag volgt het verloop van de prijsvraag en was aanwezig bij de jurering in Rotterdam. Morgen, op 14 april, wordt een item uitgezonden op NPO1, direct na het Journaal van 18.00 uur.

Voor de eerste ronde van de prijsvraag is de deelnemers gevraagd om een beknopte maar sprekende visie te geven op de sociale en ruimtelijke vernieuwing van vier heel verschillende woonwijken in evenveel gemeenten (Almere, Groningen, Rotterdam en Sittard-Geleen). Dit leverde 174 inzendingen op. Per locatie worden maximaal vijf inzendingen geselecteerd voor uitwerking in de tweede ronde. In het najaar kiest de jury per locatie een winnaar. Het is de ambitie van de deelnemende partijen om de uitvoering van de ideeën in de betreffende wijken mogelijk te maken.

Jury
De kernjury bestaat uit voorzitter Floris Alkemade (Rijksbouwmeester), Pauline Meurs (RVS), Gijsbert van Herk (Stichting Humanitas), Suzanne Visser (MEE groep), Haroon Sheikh (Centrum Ethos, VU Amsterdam) en Vera Winthagen (gemeente Eindhoven).
Per locatie is deze kernjury steeds aangevuld met twee lokale juryleden: Ellen van Acht (Het Woningbouwatelier) en Nico van Duijn (gemeenteraadslid Almere en vm. huisarts) voor Almere, Jeroen de Willigen (stadsbouwmeester gemeente Groningen) en Daan Bultje (Healthy Ageing Network Northern Netherlands) voor Groningen, Mattijs van Ruijven (hoofdstedenbouwkundige gemeente Rotterdam) en René Erkelens (bewoner en fysiotherapeut in Rotterdam Charlois) voor Rotterdam en Ruud Guyt (wethouder van Sittard-Geleen) en Ben van Essen (bestuurslid Nederland zorgt voor elkaar en vm. strateeg Provincie Limburg) voor Sittard-Geleen. Secretaris van de jury is Cilly Jansen (Architectuur Lokaal).

Informatie
De prijsvraag wordt uitgeschreven via de website www.prijsvraagwhocares.nl. Op deze website vindt u alles en meer over de prijsvraag. Vanaf volgende week kunt u zich via deze website aanmelden voor de bijeenkomst op 8 mei in Rotterdam.
Voor vragen kunt u contact opnemen met het projectteam via info@prijsvraagwhocares.nl of met projectleider Rutger Oolbekkink.

Initiatief
De prijsvraag WHO CARES is een initiatief van de Rijksbouwmeester in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Stichting Humanitas, de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, de gemeenten Almere, Groningen, Rotterdam, Sittard-Geleen en de provincie Limburg.
De Open Oproep WHO CARES is uitgeschreven conform Kompas Light Prijsvragen. Deze handleiding is ontwikkeld door Architectuur Lokaal en wordt breed onderschreven door (rijks)overheid en organisaties van opdrachtgevers, opdrachtnemers en adviseurs.