Inzendtermijn Brabantse Stijlprijs 2017 verlengd tot en met 27 januari

Archief nieuwsbericht | 13 januari 2017 | 27 januari 2017

Brabantse StijlprijsDe aanmeldperiode voor De Brabantse Stijlprijs 2017 heeft maar liefst 151 aanmeldingen opgeleverd voor circa 100 plekken in 41 gemeenten. De Brabantse gemeenten bepalen of aanmeldingen voor inzending in aanmerking komen. Zij kunnen ook zelf favoriete projecten inzenden. Om hen meer tijd te geven om al die aanmeldingen om te zetten in inzendingen is de inzendtermijn verlengd tot en met 27 januari 2017. Medio februari worden de genomineerden bekendgemaakt op www.debrabantsestijlprijs2017.nl. In maart zullen ontmoetingen plaatsvinden tussen genomineerden en de vakjury. Zowel de vakprijs als de publieksprijs worden uitgereikt tijdens het evenement ProefMei 2017 in Bergen op Zoom.

Met veel enthousiasme hebben Brabanders tussen 3 november en 3 december hun favoriete plek in Brabant aangemeld. Het zijn veelal kleinschalige projecten met een grote maatschappelijke waarde en uitstraling. Zoals een heemtuin, een sluis, een zorgboerderij, een stadscamping, een uitkijktoren of een paviljoen. Ook zijn er enkele herbestemmingsprojecten en centrumontwikkelingen aangemeld. Bij veel van deze projecten speelt de lokale gemeenschap een actieve rol als initiatiefnemer of als voortrekker. Uit alle aanmeldingen spreekt de passie voor het ‘mooier en fijner maken’ van de omgeving.
De Brabantse gemeenten zijn nu aan zet om te bepalen of aanmeldingen worden opgewerkt tot inzendingen. Want alleen door gemeenten ingezonden projecten doen mee in de strijd om De Brabantse Stijlprijs. Zij kunnen ook zelf projecten inzenden. De inzendtermijn loopt tot en met 27 januari 2017.

Procedure
Uit de inzendingen nomineert de vakjury - onder leiding van gedeputeerde Erik van Merrienboer - die bestaat uit deskundigen op gebied van architectuur, cultuurhistorie en ‘placemaking’, 10 tot 20 projecten. In februari 2017 maakt de vakjury de nominaties bekend. Rond deze projecten vinden in maart 2017 diverse ontmoetingen plaats. In mei 2017 zal de winnaar bekend worden gemaakt. Vervolgens kiest de jury 3 tot 5 finalisten, waarna tijdens de ProefMei 2017 in Bergen op Zoom de winnaar bekend wordt gemaakt. Nieuw is dat behalve een juryprijs, ook een publieksprijs wordt uitgereikt, waarvoor het publiek in april en mei 2017 kan stemmen op de finalisten.
Alle aanmeldingen met foto’s en filmpjes vindt u op www.debrabantsestijlprijs2017.nl.

Impuls aan ruimtelijke kwaliteit
Met de Brabantse Stijlprijs wil de provincie Noord-Brabant een impuls geven aan ruimtelijke kwaliteit en professioneel opdrachtgeverschap van Brabantse gemeenten. Ook wil de provincie aandacht vragen voor het belang van co-creatie en goed ruimtelijk ontwerp. De Brabantse Stijlprijs bestaat uit een speciaal ontworpen trofee. Nog belangrijker is dat door de Brabantse Stijlprijs goede voorbeelden én de mensen en verhalen achter die projecten een podium krijgen.

Tweede keer
Het is de tweede keer dat de provincie de Brabantse Stijlprijs organiseert. In 2014 ontving de toenmalige jury 39 inzendingen. De gemeente Veghel won De Brabantse Stijlprijs 2014 voor de ‘typisch Brabantse’ oplossingen voor de openbare ruimte in de kern Zijtaart.
Uit de inzendingen nomineert de vakjury, die bestaat uit deskundigen op gebied van architectuur, cultuurhistorie en ‘placemaking’, tien tot twintig projecten. Rond deze projecten vinden diverse ontmoetingen plaats.

Op verzoek van de provincie verleent Architectuur Lokaal medewerking aan het juryproces.