Ik stadsmakel, jij stadsmakelt…Wie coördineert de tijdelijke openbare ruimte?

Archief bijeenkomst | 10 april 2014 | Kasteel De Vanenburg in Putten

Stadsmakelaar

Steeds meer mensen storten zich op de tijdelijke openbare ruimte. Er zijn buurt-, wijk-, tijdelijke-, jeugd-, bedrijfs-, gemeente- en ontwerpersinitiatieven, en nog veel meer. Gemeenten willen deze initiatieven graag stimuleren, maar wat is er wel en niet nodig om een zinnige rol te kunnen vervullen? En wat hebben ontwerpers hieraan?

Het slotdebat van het Platform Openbare Ruimte* werd afgesloten met een vacature voor een stadscoördinator: een soort nachtburgemeester zonder mandaat en geld die vooral initiatieven verbindt, verder helpt en stimuleert. In Utrecht is sinds kort een stadsmakelaar aangesteld. Wat doet hij? Wat wil hij? Wat hebben initiatiefnemers nodig? In Leiden wordt onderzocht hoe een dergelijke figuur vorm zou kunnen krijgen. In Deventer en Arnhem is veel ervaring opgedaan met tijdelijke initiatieven.

Tijdens de Week van de Openbare Ruimte modereert Indira van ’t Klooster (Architectuur Lokaal) op 10 april een debat met gemeenten, ontwerpers en andere betrokkenen over het thema tijdelijke openbare ruimte in de deelsessie genaamd: Ik stadsmakel, jij stadsmakelt… Wie coördineert de tijdelijke openbare ruimte?

Ruud Nijveld (stadsmakelaar van Utrecht), Walter van Peijpe (raadslid GroenLinks Leiden), Peter Groot (Departement Tijdelijke Ordening Arnhem), Dennis Laing (projectmanager gemeente Deventer) en Gerlinda Tijhuis (gebiedsregisseur Voorstad-Oost Deventer) delen ervaringen over de praktijk van tijdelijke openbare ruimte in hun stad. De discussie wordt mede gevoerd met Sterre Hijlkema (Utrechtse Ruimtemakers), Pepijn Zwanenberg (raadslid GroenLinks Utrecht), Timo Bralts (Lucy in the Sky Deventer) en Henk Wentink (bestuursadviseur cultuur gemeente Arnhem).

In twee sessies om 11.00 en 13.00 uur (onafhankelijk van elkaar te volgen, maar ook als doorlopend gesprek), komen de volgende vragen aan de orde:

- Hoe help je initiatieven uit de stad verder? (wat is er nodig vanuit de gemeente…)
- Hoe stimuleer je goede, unieke ideeën? (op een gegeven moment is er genoeg stadslandbouw…)
- Hoe kom je van locatiespecifiek naar generieke kennis?

* Platform Openbare Ruimte is per 1 januari overgenomen door Architectuur Lokaal.

Week van de Openbare Ruimte
De bijeenkomst Ik stadsmakel, jij stadsmakelt...Wie coördineert de tijdelijke openbare ruimte? vindt plaats op de Themadag Ontwerp en Inrichting, 10 april 2014, tijdens de Week van de Openbare Ruimte.
De overige vier themadagen gaan over de thema's Verharding & Infra, Groen, Licht en Sport, Spel & Bewegen. Klik hier voor alle informatie over het programma.

De gratis toegangskaarten (t.w.v. 245 euro) die Architectuur Lokaal voor deze dag aanbood, zijn inmiddels vergeven. Wanneer je nog in aanmerking wilt komen voor de 50 euro korting voor deze dag, mail dan naar Marleen van Dongen.