Herbestemming cultureel erfgoed #3

Archief excursie | 7 november 2008 | Maastricht

 

Excursie over herbestemming van religieus erfgoed in Maastricht.

Excursie voor gemeentelijke opdrachtgevers
Architectuur Lokaal heeft speciaal voor gemeentelijke opdrachtgevers drie excursies opgezet over herbestemming van cultureel erfgoed. In deze excursies stonden praktijkervaringen centraal. Het doel was om de deelnemers kennis te laten maken met inspirerende voorbeelden van herbestemming. Tijdens de excursies werden de projecten toegelicht door architecten en opdrachtgevers, zodat een duidelijk beeld ontstond van diverse financiële, organisatorische en ontwerptechnische kwesties die een rol kunnen spelen.

Herbestemming Religieus Erfgoed
In het Jaar van het religieus erfgoed 2008 vond de dagexcursie over herbestemming van religieus erfgoed in Maastricht plaats. Een bezoek werd gebracht aan Regionaal Historisch Centrum Limburg (voormalig Minderbroederskerk), het Bezoekerscentrum Universiteit Maastricht (voormalig Bonnenfantenklooster), boekhandel Selexyz Dominicanen (voormalig Bonnenfantenklooster), het Kruisherenhotel (voormalig Kruisherenkloostercomplex) en de Lambertuskerk.

Uitwisseling van kennis en ervaringen
Het was de bedoeling om de deelnemers in contact te brengen met collega-opdrachtgevers die voor een soortgelijke opgave staan, of die al succesvol hebben afgerond. Zo hoorden zij bij elk project het perspectief van de opdrachtgever. ‘s Avonds tijdens het diner in het Kruisheren hotel waren ook de betrokken architecten uitgenodigd. Door de ruime avondopzet en het kleine aantal deelnemers bood het programma veel tijd  om ervaringen uit te wisselen. Het tafelgesprek werd geleid door Fons Asselbergs (voormalig Rijksadviseur voor Cultureel Erfgoed), John Wevers (ex-wethouder gemeente Maastricht) en Peer Houben ( Financiën & Bouwzaken Bisdom van Haarlem)

Artikelen
Van Adriaansen naar Hazeu, Architectuur Lokaal #63
Van Hazeu naar Dekker, Architectuur Lokaal #64

Zie ook
9 oktober 2008 - Herbestemming cultureel erfgoed #1
30 oktober 2008 - Herbestemming cultureel erfgoed #2