Excursie Particulier opdrachtgeverschap #2

Archief excursie | 19 mei 2010 | Leiden

Vanuit het Laboratorium Particulier Opdrachtgeverschap organiseert Architectuur Lokaal een serie excursies naar gemeenten waar particuliere opdrachtgevers een belangrijke rol spelen bij de opbouw van de buurt. Na een succesvolle start van de serie in Amsterdam IJburg ging deze excursie naar Leiden.

Mensen die zelf hun huis bouwen: een betere garantie voor betrokken bewoners is er niet. Veel gemeenten zijn daarom geïnteresseerd in particulier opdrachtgeverschap, maar er is vaak niet veel ervaring met deze vorm van woningbouw. Men vraagt zich af hoe een buurt op deze basis gebouwd kan worden. En hoe om te gaan met de spanning die er bestaat tussen de vrijheid die individuele opdrachtgevers gegeven wordt en het handhaven van kwaliteitsambities?

Programma
12.45 uur - lunch
13.15 uur - toelichting op Roomburg door Hans van Leeuwen (gemeente Leiden) en Gerrit-Jan van Rijswijk (VVKH Architecten), Kees Lau (architectenbureau Lau) en Raya Yousif (STOL architecten)
13.45 uur - bezoek verschillende woningen Roomburg

15.15 uur - toelichting op Nieuw Leyden door Alwin Kaashoek (gemeente Leiden), Rutger van Helbergen(Portaal), Ernst Feekes (Feekes & Colijn)

16.15 uur - bezoek verschillende woningen oa.:

Kavel 16, Veld 23 toelichting door de opdrachtgever en Ralf Pasel (pasel.künzel architects)
Kavel 4, nummer 13 en 15 toelichting door opdrachtgever nummer 13 en Marchel Ruygrok ( Ma-ma architecten)
Zebrahuis toelichting door opdrachtgever en architect Coen Kampstra (FARO Architecten)
Veld 22, kavel 7 en 9 toelichting door de opdrachtgever en Hans Berger en Peter de Jager (Berger Barnett Architecten)

18.00 uur - einde excursie, vertrek bus naar Roomburg

Vragen die tijdens de excursie aan de orde kwamen
Welke inbreng kunnen ontwerpers hebben bij het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit? En in het bijzonder welke stedenbouwkundige oplossingen helpen hierbij? Hoe kunnen burgers worden gefaciliteerd en gestimuleerd als coproducent van de openbare ruimte?

Artikelen
'Zelf bouwen in IJburg', archined, april 2010
'Zeeën van vrijheid', de architect, oktober 2009
'Sociale huurder als opdrachtgever', building innovation, juni 2008

Dit programma maakt deel uit van het Laboratorium Particulier Opdrachtgeverschap van het Ministerie van OCW in het kader van de architectuurnota 2009-2012.