Drie architecten naar volgende ronde prijsvraag Drijvend havenkantoor Haarlem

nieuwsbericht | 17 december 2021

De gemeente Haarlem heeft drie architecten uitgenodigd voor de tweede ronde van de prijsvraag Drijvend havenkantoor Haarlem met boothuis. De jury, onder voorzitterschap van stadsarchitect Willem Hein Schenk, selecteerde drie visies uit 99 inzendingen. Aan VLOT architecten, Groothuijse de Boer architecten en Attika Architekten is gevraagd om hun visie uit te werken tot een ontwerp. De gemeente heeft de intentie om het winnende ontwerp te realiseren en daartoe een vervolgopdracht verstrekken aan de winnaar. De prijsvraag is uitgeschreven in samenwerking met Architectuur Lokaal.

Drijvend havenkantoor met boothuis
Omdat het havenkantoor van Haarlem niet meer aan eigentijdse eisen voldoet wordt het vervangen door een nieuw te bouwen toekomstbestendig drijvend Havenkantoor op een locatie aan de Spaarndamseweg ter hoogte van de Werfstraat in Haarlem-Noord. De gemeente Haarlem heeft een prijsvraag uitgeschreven onder architecten met de vraag om een innovatief en creatief voorstel voor een drijvend en mogelijk verplaatsbaar havenkantoor van hoge architectonische kwaliteit. Het nieuwe gebouw bevat een boothuis en een werkplaats. Aanlopende schepen moeten in de directe nabijheid van het havenkantoor kunnen aanleggen.

Drie partijen geselecteerd
In de eerste ronde van de prijsvraag, waarin werd gevraagd om een beknopte visie op de opgave, zijn 99 inzendingen beoordeeld. De jury selecteerde drie visies:

  • Werktuig voor de verbeelding, Stefan de Vos en Jeroen Lemans (VLOT architecten) i.s.m. Rutger Snoek (Transistor)
  • Leporello, Benjamin Groothuijse (Groothuijse de Boer architecten)
  • Blauw hart, Susanne Aniba, Changiz Tehrani en Bianca Gentili (Attika Architekten)

Ontwerp
De architecten die deze visies hebben ingediend zijn uitgenodigd om hun visie uit te werken tot een ontwerp met begroting. Uit deze inzendingen zal de jury een winnend ontwerp en een runner-up selecteren. Voorafgaand aan de besluitvorming worden de inzendingen tentoongesteld. Bezoekers van de tentoonstelling worden in de gelegenheid gesteld om te reageren op de voorstellen. De reacties van de bezoekers worden als advies aan de jury ter beschikking gesteld.
Het juryrapport en de inzendingen worden bij de bekendmaking van het resultaat van de prijsvraag gepubliceerd. De prijsvraag wordt naar verwachting in april 2022 afgerond.

Jury
De inzendingen worden beoordeeld door een jury die bestaat uit: Willem Hein Schenk (Stadsarchitect van de gemeente Haarlem, voorzitter), Erik Boontjes (Waternet), Marlies van Diest (Van Diest Ontwerp), Laetitia Ouillet (eRiskgroup) en Dennis de Waart (DeDAKKAS Haarlem). Secretaris van de jury is Cilly Jansen m.m.v. Bram Talman, Architectuur Lokaal.