Debatten in het Groene Hart

Archief cultuurprogramma | februari en maart 2008 | diverse locaties
Zes lokale debatten op locatie langs de randen van het Groene Hart en één landelijk symposium in Woerden in februari en maart als opmaat voor de Campina Ronde van het Groene Hart.

Op 23 maart 2008 werd de tweede Campina Ronde van het Groene Hart verreden. Het idee om een wielerronde te organiseren als aandachtstrekker voor het Groene Hart is gelanceerd door Maarten Kloos, directeur van Architectuur Centrum Amsterdam (ARCAM) bij ontvangst van de Rotterdam-Maaskantprijs in 2000. Het idee is van een geniale eenvoud. Weinig mensen weten waar het Groene Hart ligt. Veel mensen kijken graag naar de Tour de France, niet alleen vanwege de sportieve prestaties, maar ook vanwege de prachtige luchtbeelden van het Franse landschap. Ergo, een combinatie van een wielerkoers door het Groene Hart die integraal op televisie wordt uitgezonden kan de basis leggen voor werkelijke betrokkenheid van burgers en politici op alle niveaus, en in het vervolg daarop een intelligente aanpak van het Groene Hart.

Het heeft een aantal jaar geduurd, maar sinds 2007 is het zover. Eén dag per het jaar wordt alle aandacht op het Groene Hart gevestigd door middel van een grote wielerronde met een internationaal deelnemersveld, live te volgen bij SBS6. In de maanden voorafgaand aan het sportieve wieleronderdeel schenkt een uitgebreid cultuurprogramma aandacht aan de culturele eigenschappen van het Groene Hart. In 2008 gebeurde dat in de vorm van zes lokale debatten, een slotsymposium en een cultuuragenda. Centraal in de debatten stonden landschap, ruimtelijke ordening, burgers, ondernemers, lokaal en provinciaal bestuur. Het moge zo zijn dat het moeilijk is om beleid te maken voor het Groene Hart, maar de praktijk wacht niet op overeenstemming tussen bestuurders. De transformatie van het Groene Hart gaat door. Dat leidde in het slotsymposium op 20 maart a.s. tot vragen als: wie heeft daadwerkelijk de regie in het Groene Hart?

6 lokale debatten, 1 landelijk symposium

Je mag het eigenlijk niet zeggen, maar het Groene Hart is per auto het best bereikbaar, dat weet iedereen. Daarom organiseerde Architectuur Lokaal de lokale debatten pal naast de snelweg. Daarmee wordt tegelijkertijd benadrukt dat op willekeurig welke afslag het Groene Hart, in zijn meest idyllische vorm, meestal niet meer dan een minuut weg is. Alle lokale debatten werden geopend met een literaire impressie van het gebied, en afgesloten met een inhoudelijke analyse over het belang van het onderwerp op landelijk niveau. De avonden werden beurtelings geleid door Dirk Bergvelt of Indira van 't Klooster (Architectuur Lokaal).

Tijdens de debatten was het centrale thema: wat is de betekenis van opdrachtgeverschap met betrekking tot de ruimtelijke problematiek en hoe kunnen bewoners en gebruikers bij ontwikkelingen worden betrokken? Vervolgens werd gezocht naar de krachten die daarbinnen spelen. Wat zijn feitelijk de ruimtelijke vraagstukken? Wie zijn de hoofdrolspelers: hoe zijn de onderlinge machtsverhoudingen tussen provincies en gemeenten, tussen ondernemers, projectontwikkelaars, woningcorporaties, agrariërs en burgers? Welke partijen zijn actief? Wat is de rol van de rijksoverheid? Is beleid gericht op behoud van het landschap juridisch houdbaar? Wat doen de verschillende gemeenten en provincies? Wat is de rol van de marktpartijen? Hoe worden ontwerpers ingezet? Op welke manier is de stedeling betrokken bij het Groene Hart? Hoe kan hij worden aangesproken als gebruiker, consument, 'zorgdrager' voor het landschap? Wat is de kracht van het streekproduct?

RAFTEN IN HET GROENE HART
Donderdag 7 februari 2008, Dutch Water Dreams Zoetermeer

HET UITZICHT VAN DE STARTER
Woensdag 13 februari 2008, Jachthaven Noorderhem

HOEVEEL GOLFBALLEN EET EEN KOE? 
Donderdag 21 februari 2008, Bibliotheek Amstelveen

UIT HET HART UIT HET OOG
i.s.m. AORTA (Architectuurcentrum Utrecht)
Donderdag 28 februari 2008, AC De Meern, Utrecht       

GARNALEN UIT HET GROENE HART, De streekproducten van de toekomst
Donderdag 6 maart 2008, 20.00-22.00, Geitenzuivelboerderij De Bikkerhoeve

TRANSFORMATIE MERWEDEZONE
Donderdag 13 maart 2008, De Lockhorst Sliedrecht

SLOTSYMPOSIUM
Donderdag 20 maart 2008, Het Klooster Woerden