De stad en de kantoren #4 – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | mei 30, 2023

Excursie naar herbestemde kantoorgebouwen in Rotterdam

Het gaat vaak goed met de herbestemming van fabrieken en werven. Kan die aanpak ook werken voor verouderde kantoren? Het erfgoed van de diensteneconomie is jonger en oogt minder romantisch. Toch ligt hier opnieuw een kans om de stad meer divers te maken, want er is een scala aan opties voor verouderde kantoren. Hergebruik door studenten of zorgfuncties wordt vooral mogelijk gemaakt door woningcorporaties. Uit de commerciële hoek komen initiatieven om kantoren tot hotels te transformeren. Winst is er niet alleen voor de markt. Ook de omgeving profiteert hiervan, omdat het einde van de leegstand en de grotere diversiteit in het gebruik de leefbaarheid ten goede komen.

De bezochte projecten
In het Schieblock, waar nu tijdelijke functies een plek hebben, houdt ZUS (Zones Urbaines Sensibles) kantoor. Kristian Koreman, partner bij ZUS, zal een toelichting geven op de herontwikkeling van het gebouw. Hier vlakbij ligt Central Post, het voormalige PTT-postgebouw, dat gebouwd werd naar ontwerp van de gebroeders Kraaijvanger tussen 1954 en 1958. Het gebouw is door de opdrachtgever LSI project investment na aankoop in 2005 duurzaam herontwikkeld. De renovatie is gerealiseerd door Claus en Kaan Architecten. Wijnhaveneiland is ons derde project. Dit gebied rond de Wijnhaven werd tijdens de wederopbouw bebouwd met kantoor- en bedrijfsgebouwen. De gemeente Rotterdam transformeert dit gebied nu in een aantrekkelijk gebied waar naast kantoren nu ook woningen, een hotel en winkels toegevoegd worden. KCAP, die het masterplan voor Wijnhaveneiland gemaakt heeft, zal het kleurverschieten van het eiland toelichten. De Machinist, de voormalige Machinistenschool uit 1952, werd in 2009 door Akropolis Architecten tot een ‘kennis- en cultuurfabriek’ met een podium, ateliers, werkruimtes en horeca getransformeerd.

Ter plekke gaven opdrachtgevers en architecten een toelichting op punten als: Wat kun je achteraf als succes- en faalfactoren zien? Wat kun je leren van je ervaringen? Welke valkuilen zijn een volgende keer te vermijden? Direct aansluitend en tijdens de rondleiding is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de opdrachtgever, de architect en de gebruiker.

De excursiereeks ‘Stad en de kantoren’ is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW

Artikelen
Kantoren waar niks mee mee is, Architectuur Lokaal #69
Nieuwe toekomst voor wederopbouwmonument, Architectuur Lokaal #70