De Nieuwe Architect bij Hitte in de delta

nieuwsbericht | 21 oktober 2014

Tot voor kort ontliep het imago van architecten nauwelijks dat van popsterren. Nu de kansen op de arbeidsmarkt zijn geslonken, ligt dat anders en wordt zelfs gesproken over een verloren generatie architecten. Maar studenten in Delft zijn vol vertrouwen over de toekomst en zij staan open voor verandering. Hoe realistisch is het verrassend optimistische beeld van de nieuwe generatie architecten over toekomst van hun vakgebied, en wat betekent dit voor opdrachtgevers? Bij de manifestatie Hitte in de delta gaan Thijs Asselbergs, Floris Alkemade, Pieter Stoutjesdijk en Gerjan Streng hierover in debat.

Nieuwe rol in een veranderende samenleving
Jongeren zien de architect in de toekomst als een breed inzetbare professional die door middel van een bewuste branchering de maatschappelijke problemen van nu naar zijn hand kan zetten. Prof.  ir. Thijs Asselbergs, hoogleraar Architectural Engineering en ir. Alijd van Doorn, universitair docent, sectie Design and Construction Management van de TU Delft, initieerden het platform De Nieuwe Architect (DNA), dat onderzoekt wat de nieuwe positie van de architect inhoudt in de huidige tijd van transformatie. Wat is de huidige rol van de architect in de samenleving? Worden andere vaardigheden ontwikkelt die de maatschappij kan helpen? Welke specialismen worden ingezet om bouwprocessen en duurzaamheid te verbeteren?

Wegenwacht
Bij Hitte in de delta gaat prof. ir. Floris Alkemade, tevens architecten voorzitter van Archiprix 2014, in op de vraag wat kan worden verwacht van het nieuwe, pas afgestudeerde ontwerptalent. Ir. Pieter Stoutjesdijk van ECOnnet spreekt over de nieuwe generatie ingenieurs: staat deze klaar om de volgende industriële revolutie vorm te gaan geven? Thijs Asselbergs, debatleider, bespreekt de rol van ontwerpers: zijn zij de nieuwe wegenwacht van stedelijke en architectonische processen en vervullen zij een gidsrol in de vernieuwing van de oprukkende verstedelijking? Ir. Gerjan Streng van EConnet tenslotte, gaat in op de mogelijkheden om de bestaande omgeving te vernieuwen via data analyse.

Tentoonstelling
Afstudeerprojecten van de beste studenten aan de Nederlandse ontwerpopleidingen voor architectuur in 2014 zijn samengebracht in de tentoonstelling Archiprix 2014. De plannen van de winnaars zijn bij Hitte in de delta te zien op diverse locaties in het IJpaviljoen van Tolhuistuin.

Klik hier voor het programma van De Nieuwe Architect.

beeld: Marcel Bilow, met dank aan De Architect.