‘De Collectie Lommerrijk’ wint ideeënprijsvraag Lommerrijk Rotterdam

nieuwsbericht | 24 juni 2014 | Rotterdam

Het plan ‘De Collectie Lommerrijk’ van het team Laurens de Boer (ODC Architecture) met Donald Marskamp (studio MARS), Harry van der Weijer (Maatwerk in bouwadvies) en Marit Janse (Marit Janse Landschapsarchitectuur) is winnaar van de openbare ideeënprijsvraag Herontwikkeling Lommerrijk. Dat maakte Carel de Reus, voorzitter van de jury, gisteren bekend bij de prijsuitreiking. De tweede prijs werd uitgereikt aan het team van Dana Ponec Architecten. Aan de beide andere teams, onder aanvoering van Jasper Tuinema (studio Plots) en Frank van Manen (NAT Architecten) werd een gedeelde derde prijs toegekend. John Laan reikte, namens Exploitatiemaatschappij Lommerrijk, de prijzen uit en zegde toe na de zomer met de teams in gesprek te gaan over de mogelijkheden die in de plannen worden voorgesteld.

Op 23 juni is de uitslag van de ideeënprijsvraag Open Oproep Herontwikkeling Lommerrijk bekend gemaakt. Rond half 6 opende Lommerrijk haar deuren, zodat geïnteresseerden de tentoongestelde inzendingen van de winnaars en eervolle vermeldingen konden bekijken voorafgaand aan de WK wedstrijd Nederland-Chili. Voetballiefhebbers konden de verrichtingen van het Nederlands elftal volgen op een groot scherm. Nadat Nederland zich met een 2-0 overwinning had gekwalificeerd voor de volgende ronde heette John Laan, namens de uitschrijver, de aanwezigen welkom. Daarna presenteerden de vier ontwerpteams die waren uitgenodigd voor de tweede ronde, hun inzendingen.

Juryvoorzitter Carel de Reus lichtte  de overwegingen van de jury toe, ook namens  juryleden Gerhard Frishert en Hanneke Kijne. De jury was onder de indruk van het grote aantal van 63 inzendingen in de eerste ronde en van de creativiteit die in een betrekkelijk korte periode geleverd was. Om de potentie van de locatie over de volle breedte te verkennen, heeft de jury de nadruk gelegd op originele, vernieuwende ideeën.

Resultaat eerste ronde
In de eerste ronde selecteerde de jury vier visies voor uitwerking in de tweede ronde. Aan vier andere visies kende zij een eervolle vermelding toe.

Eervolle vermeldingen:
Aesculus van Jos van de Lindeloof (Jos van de Lindeloof Tuin- en Landschapsarchitectenbureau) i.s.m. Edward van Dongen (2D Vastgoed) en Roel van Bakel (PBV architecten)
Aan de plas is geluk weer heel gewoon van Michiel Versteegh (UNO Architecten) i.s.m. Flip Nieuwpoort en Ben Luteijn (Nieuwpoort + Luteijn)
Landgoed = watergoed van Pauline van den Broeke (Can you imagine) en Nancy Arkema
Kanskaarten voor Lommerrijk van Ben Kuipers (Ben Kuipers landschapsarchitect, Strategie, ontwerp en advies) i.s.m. Joost Okkema (OBL)
Aan de eervolle vermeldingen is geen prijzengeld verbonden.

Resultaat tweede ronde
In de tweede ronde heeft de jury de volgende prijzen toegekend:

EERSTE PRIJS LOMMERRIJK COLLECTIE 1e prijs
De Collectie Lommerrijk
Laurens de Boer (ODC Architecture) met Donald Marskamp (studio MARS), Harry van der Weijer (Maatwerk in bouwadvies) en Marit Janse (Marit Janse Landschapsarchitectuur)
Prijzengeld € 5.000 excl. btw
TWEEDE PRIJS LOMMERRIJK JAZZ 2e prijs
JAZZ
Dana Ponec (Dana Ponec Architecten) met Paul van Wijk (Stijlgroep), Wilko Wolters (Wolters Vastgoed) en Katja de Winter (Dana Ponec Architecten)
Prijzengeld € 3.000 excl. btw
GEDEELDE DERDE PRIJS DUBBELSPEL Gedeelde 3e prijs
Dubbelspel

Jasper Tuinema (studio Plots) met Jan Maas (BOOM Landscape), Philomene van der Vliet (BOOM Landscape),  Karel Sant (Ka-Sa bv) en Monique Phillippo (studio Plots)
Prijzengeld € 1.000 excl btw
GEDEELDE DERDE PRIJS PLANTAGE ROMMELRIJK Gedeelde 3e prijs
Plantage Rommelrijk

Frank van Manen (NAT Architecten) met Jasper Baas (Jasper Baas ontwikkeling), Aviva Joosting (Atelier Lichtgroen) en Mark van der Bij (OR else)
Prijzengeld € 1.000 excl btw

De prijsvraag werd op verzoek van Exploitatiemaatschappij Lommerrijk georganiseerd door Architectuur Lokaal. Het wedstrijdprogramma voor de Open Oproep was opgesteld aan de hand van Kompas light Prijsvragen

Het juryrapport, de winnende inzendingen en de visies waaraan een eervolle vermelding werd toegekend, zijn hiernaast te downloaden.