Bouwlust, verstedelijking van het Hollandse landschap

Archief symposium | 29 januari 1999 | NAi | Rotterdam

Het NAi organiseerde in samenwerking met Architectuur Lokaal een symposium over veranderingen in de waardering van het Hollandse landschap. De resultaten hiervan werden aangeboden aan de schrijvers van de Vijfde Nota over de ruimtelijke ordening.

Het Nederlandse landschap wordt volgebouwd met snelwegen en daarlangs weer bedrijventerreinen en kantoorparken. Het open landschap wordt overal in het land ingeruild voor verstedelijkte buitengebieden. Wat is er nog over van de waardering van het Hollandse polderlandschap, zoals dat de bron vormde voor de filosofische geschriften van Descartes? Of is het een productielandschap geworden dat omwille van economisch gewin eindeloos geëxploiteerd kan worden?

De Haarlemmermeer, waar de fotograaf Theo Baart opgroeide, veranderde in enkele decennia van agrarisch gebied tot dé bouwput van Nederland. Onder druk van Schiphol en de nabijgelegen steden is de polder een suburbaan gebied geworden met een dichte infrastructuur en grote bedrijventerreinen. Theo Baart fotografeerde twintig jaar lang de veranderingen in het landschap. Zijn werk werd tentoongesteld van 29 januari t/m 18 april 1999. Er verscheen tevens een publicatie van zijn werk.