Bekendmaking resultaat Open Oproep Prins Clausbrug Dordrecht

Archief bekendmaking | 2 juli 2015 | 20:00 | DordtYart | Maastraat 11, Dordrecht

Clipboard01Op 2 juli maakt wethouder Piet Sleeking van Dordrecht het resultaat van de Open Oproep Prins Clausbrug Dordrecht bekend bij een openbare bijeenkomst in DordtYart. Hiermee wordt de prijsvraag afgesloten. Vijf ontwerpteams, wiens voorstellen werden geselecteerd uit 127 inzendingen, werkten hun visie op de brug uit tot een plan. Onder de noemer 'Met oog op de brug' organiseert stichting de stad samen met de gemeente Dordrecht de bekendmaking van het resultaat van de prijsvraag. Juryvoorzitter prof. ir. Jan Brouwer zal het advies van de jury aan de gemeente toelichten. Voorafgaand aan deze avond is de tentoonstelling van de vijf plannen nog te zien op de Dag van de Architectuur.

Datum en locatie
Het programma 'Met oog op de brug' vindt plaats op donderdag 2 juli 2015, aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur. DordtYart, Maastraat 11, Dordrecht. Entree is gratis.

Programma Met oog op de brug
Stichting de stad presenteert de avond. Hendrik Jan Groeneweg interviewt de ontwerpers, waarna prof. ir Jan Brouwer (o.a. oud-Rijksadviseur voor de Infrastructuur) de resultaten van de jurybeoordeling doorneemt. Wethouder Piet Sleeking maakt het resultaat van de Open Oproep Prins Clausbrug Dordrecht bekend en licht het vervolg op de prijsvraag toe. De gemeente streeft er naar om de brug in 2018 op te leveren.

Tentoonstelling Dag van de Architectuur 20 juni
Op veler verzoek wordt de tentoonstelling van de vijf inzendingen, die in de maand mei te zien was in DordtYart, nogmaals getoond tijdens de Dag van de Architectuur. Op zaterdag 20 juni, van 13.00 - 17:00 uur is de tentoonstelling te bekijken in het nieuwe paviljoen Wachten op de rivier van kunstenaarsgroep Observatorium uit Rotterdam op de punt van het schiereiland Stadswerven. De Imbarcazione Barone vaart vanaf DordtYart naar het paviljoen, dat u ook te voet kunt bereiken. Hier worden naast de inzendingen voor de Prins Clausbrug, ook de ontwerpen van de zelfbouwkavels en appartementengebouwen voor Stadswerven tentoongesteld.
Op 2 juli is de tentoonstelling Open Oproep Prins Clausbrug weer te zien bij de bekendmaking van het resultaat van de prijsvraag in DordtYart.

De vijf inzendingen
De visies die zijn uitgewerkt voor de tweede ronde van de prijsvraag zijn:

 • 16. de driehoek, Ney & Partners
  Team: Laurent Ney (Ney & Partners n.v., Brussel, België), Chris Poulissen (NP Bridging, Antwerpen, België)
 • 21. SLOW MOTION, Quist Wintermans Architecten
  Team: Paul Wintermans (Quist Wintermans Architecten bv, Rotterdam), Paul van Beek (Van Beek Rietveld Beaufort), Bert Lebbink (ABT Velp), Hans Zuidema (ITTB Heerenveen), Iris Dijkstra (atelier Lek)
 • 73. Rijk in beleving, iconisch in zijn eenvoud, Powerhouse Company
  Team: Stefan Prins, Nanne de Ru, Dik Houben, Paul Rikken, Frank Loer (Powerhouse Company, Rotterdam), Frank Miebach (Ingenieurbüro Miebach, Lohmar, Duitsland)
 • 81. SHISHI ODOSHI, STUDIO BF
  Team: Zoran Boševski, Jurana Hraste, Krešimir Romić, Iva Tominović, Vito Boševski (STUDIO BF d.o.o., Zagreb, Kroatië), Juraj Pojatina (STUDIO-ARHING, Zagreb), Tomislav Šimintić (MAKRO 5, Zagreb)
 • 85. Dordtse Nereïde, René van Zuuk Architekten
  Team: René van Zuuk (René van Zuuk Architekten b.v.), Wiljan Houweling ( ABT), Christian Nederpelt (Ingenieursbureau Boorsma B.V.)

Juryrapport
De inzendingen werden beoordeeld door een onafhankelijke jury, bestaande uit:
Em. prof. ir Jan Brouwer, architect, vm. Rijksadviseur Infrastructuur (voorzitter)
Ir Paul Achterberg, landschapsarchitect, Atelier Quadrat
Ir Hans van Heeswijk, architect, Hans van Heeswijk Architecten
Evelyn Jansen, stichting de stad
Em. prof. ir Leo Wagemans, constructeur, hoogleraar civiele techniek TU Delft
Drs. Cilly Jansen was secretaris van de jury (zonder stemrecht)
Het juryrapport, de 127 visies uit de eerste ronde en de 5 uitgewerkte plannen uit de tweede ronde worden na de bekendmaking gepubliceerd op de website van de prijsvraag.

Op verzoek van de gemeente Dordrecht is de Open Oproep georganiseerd door Architectuur Lokaal. Het reglement van de prijsvraag is opgesteld aan de hand van Kompas bij prijsvragen.