Bekendmaking resultaat ontwerpprijsvraag Energielab Nagele

Archief nieuwsbericht | 6 maart 2018 | 30 maart 2018 | 15:00 - 18:00 | Het Rietveld | Nagele

Op 30 maart wordt het resultaat van de prijsvraag Energielab Nagele bekend gemaakt bij een openbare bijeenkomst in Het Rietveld in Nagele. Met deze prijsvraag zoekt de Coöperatieve Vereniging Energiek Nagele naar inspirerende oplossingen voor duurzame energie die het dorp een vooruitstrevende kwaliteitsimpuls kunnen bieden, en waardoor Nagele kan uitgroeien tot een energieneutraal dorp waarin het prettig blijft om te wonen. Hoe bestuurders, bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties bij de energietransitie en de organisatie van het proces kunnen worden betrokken was een essentieel onderdeel van de opgave. De vier teams die door de jury werden geselecteerd om hun visie uit te werken, presenteren hun inzending onder leiding van Kees Duijvestein, alvorens juryvoorzitter Dirk Sijmons het resultaat van de prijsvraag bekend zal maken. U kunt zich nu aanmelden om bij de prijsuitreiking aanwezig te zijn.

De plannen
Uit 29 inzendingen voor de eerste ronde van de prijsvraag selecteerde de jury in november vorig jaar vier visies, waarover u hier meer kunt lezen. De uitgewerkte voorstellen, die op 30 maart worden gepresenteerd door de teams zijn:

  • Nagele in Balans van Margret Drok (Sacon), Jaap Kuin (Hogeschool Windesheim), Ad Hoogers (BOOM-Hoogers), Pieter Klep (Innax Gebouw & Omgeving), Khing Go (Innax Gebouw & Omgeving) en Roel Vogelzang (Sacon),
  • Nagele, VIERT! van Martijn de Gier (kbng architectuur | stedebouw | restauratie), met ondersteuning van stichting WarmBouwen (PHPP), Duratherm (warmtepomp, bronnen), Ouwehand bouw (bouwkundig), Bouwdynamica (bouwfysica) en Comm.art (community making theater),
  • Poldervonk: een blakend algenbaken van David Huijben, Abel Coenen en Koen Steegers, en
  • Terug Naar de Toekomst van Olv Klijn, Eric Frijters (FABRICations), Auguste van Oppen en Evert Klinkenberg (BETA Office for Architecture and the City).

Vervolg met de partners
Op 30 maart heet Rutger Bergboer, namens de Coöperatieve Vereniging Energiek Nagele, alle geïnteresseerden in de resultaten van deze experimentele prijsvraag van harte welkom.
De vier teams zullen, onder begeleiding van Kees Duijvestein (adviseur TVDH Architecten, em. hoogleraar Duurzame Ontwikkeling in de Gebouwde Omgeving TU Delft), hun plannen toelichten, waarna Dirk Sijmons (juryvoorzitter; landschapsarchitect, adviseur H+N+S, vm. Rijksadviseur Landschap) het juryrapport van de prijsvraag openbaar maakt.
In het vervolg op de prijsvraag zal Energiek Nagele samen met de ontwerpers en de partners zoeken naar mogelijkheden voor uitvoering van de beste ideeën. De partners zijn Vereniging Dorpsbelang Nagele, Ondernemersvereniging Nagele, Museum Nagele, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Gemeente Noordoostpolder, Provincie Flevoland, Vereniging Hendrick de Keyser, Waterschap Zuiderzeeland en Woningcorporatie Mercatus.

Jury
De inzendingen werden beoordeeld door Dirk Sijmons, Kees Duijvestein, Pi de Bruijn (architect, partner ArchitectenCie), Stefan Davids (bewoner Nagele, lokaal ondernemer), Anneke Keur (bewoner Nagele) en Leen Verbeek (Commissaris van de Koning in de provincie Flevoland); secretaris van de jury was Cilly Jansen (Architectuur Lokaal).

Komt u ook?
De openbare bijeenkomst vindt plaats in het Rietveld, Ring 19 in Nagele, van 15.00 tot 18.00 uur. U bent van harte welkom! Laat u via deze link aan Energiek Nagele weten of u erbij wilt zijn op 30 maart?