Architectuurprijs Hilversum voor stationsgebied

Archief nieuwsbericht | 7 april 2011

Architectuurprijs Hilversum voor stationsgebiedet vernieuwde stationsgebied naar ontwerp van Arcadis is op 7 april onderscheiden met de Hilversumse Architectuurprijs 2009/2010. De Hilversumse Architectuurprijs wordt toegekend aan ontwerpers van bouwwerken die in 2009 en 2010 in Hilversum zijn opgeleverd. De prijs heeft als doel de discussie over jonge bouwkunst in Hilversum te bevorderen. In opdracht van de Stichting Hilversumse Architectuurprijs trad Architectuur Lokaal op als secretaris van de jury.

Juryrapport
'Wat wordt bekroond, is een zeer geslaagde en enorm ingewikkelde herontwikkelingsopgave die tot voorbeeld kan dienen voor andere gemeenten.' De noordzijde, het Oosterspoorplein, vindt de jury vriendelijk, plezierig, en met vernuftige perspectivische uitwerking. In vorm en schaal is veel potentieel in het plein gebracht. Alle randvoorwaarden zijn aanwezig, alle logistieke problemen zijn vakkundig opgelost. De kansen die er waren, zoals de verkeersstromen in de tunnel, langs het fietspad, de reizigers en de wandelaars zijn optimaal benut. De overkapping boven het nieuwe spoor is een eigentijdse verwijzing (zonder kitsch te worden) naar de bestaande kappen, restanten van de rijke geschiedenis van het station. Het profiel, de vorm, de ruimtelijkheid en de toegankelijkheid van de pleinen aan beide zijden zijn erg goed. Een sterk concept dat in de toekomst aanpasbaar is. Dat zou kunnen gelden voor de materialisering, de hoeveelheid groen en de kleurstellingen.'

De Hilversumse Architectuurprijs is in 2009 in het leven geroepen door het bestuur van de Stichting Hilversumse Architectuurprijs. De prijs is een tweejaarlijkse onderscheiding die wordt toegekend door de Stichting aan ontwerpers van bouwwerken die voldoen aan criteria die in een reglement zijn vastgelegd. Er is een Vakprijs en een Publieksprijs.

De publieksprijs is gewonnen door Poppodium De Vorstin, de Architecten Cie.

Jury
Hubert-Jan Henket
, Bierman Henket architecten (voorzitter)
Patrick van de Brink, burgemeester IJsselstein, vm. wethouder Hilversum
Noud de Vreeze, stadsarchitect Amersfoort
Jim Klinkhamer, Jonkman & Klinkhamer architekten
Jurriaan van Stigt, LEVS architecten
Indira van 't Klooster, Architectuur Lokaal, secretaris

De genomineerden waren:
Albertus Perkstraat 14 en 14/16
 ds|concepts&design
Arena Kantoorgebouw Colossos Min2 Bouw-kunst
Herenstraat 12 woningen ZECC /KAW
J. Roggeveenstraat renovatie Idioom Architecten
Koninginneweg  De Vorstin De Architecten Cie.
Mozartlaan/Wisseloordlaan woningen Claus en Kaan

Zie ook
8 april 2010 - Winnaars Hilversumse Architectuurprijs 2007-2008

en www.hilversumsearchitectuurprijs.nl