Amsterdam – Ontdek de architectuur, de oude haven- en fabrieksterreinen en de weidse uitzichten langs de IJ-oevers

stadsbreed architecftuurfestival | 19, 20 en 21 juni
Westerdoksdijk Amsterdam. Foto Matthijs Borghgraef

Westerdoksdijk Amsterdam. Foto Matthijs Borghgraef

De Dag van de Architectuur Amsterdam staat op 19, 20 en 21 juni 2015 geheel in het teken van de transformatie van de IJ-oevers. Ontdek de architectuur, de oude haven- en fabrieksterreinen en de weidse uitzichten.
Vaar zaterdag en zondag mee met één van onze boottochten en ervaar het IJ en het weidse karakter vanaf het water. Een gids zal je alles vertellen over de geschiedenis van de stad aan de hand van de ontwikkelingen langs de IJ-oevers en wijst je op vele architectonische hoogstandjes en bijzondere plekken.
Speciaal voor de Dag van de Architectuur heeft Arcam een fietsroute uitgestippeld langs de Noordelijke en Zuidelijke IJ-oever. De route leidt je naar negen kerngebieden, de zogeheten SPOTS. Bij het kopen van je ticket krijg je een fietskaart met de route geheel gratis. Zo kun je na de DvdAA de route nog eens overdoen.
Op zondag 21 juni openen verschillende gebouwen op deze negen Spots hun deuren. De architect wacht je op en zal je rondleiden door het gebouw. Zo kom je van alles te weten over het ontwerp. Laat je inspireren!

Meer informatie over het programma en de aanschaf van tickets vind je op www.dagvandearchitectuuramsterdam.nl

Ideeën voor verbetering van de IJ-oever

luchtfoto_arcamIn september 2014 heeft het College van Burgemeester en Wethouders opdracht gegeven voor het uitvoeren van een studie naar verbetering van de IJ-oeververbindingen. Directe aanleiding daarvoor zijn de stormachtige ontwikkeling van Overhoeks, de toenemende druk op de veren tussen CS en Noord en de veiligheid op het IJ. De recente discussie in de media over de realisering van een fiets- en voetgangersbrug tussen CS en Noord onderstreept het belang van de studie.
Wat is de beste manier om de verbindingen te verbeteren? Na een uitnodiging van de gemeente zonden Amsterdammers in februari 2015 in totaal 77 ideeën in voor verbetering van de IJ-oeververbindingen.
De ideeën zijn opgenomen in bijgesloten catalogus.