33 boerderijen dingen mee naar Noord-Hollandse Stolpenprijs

nieuwsbericht | 21 oktober 2013

Foto Marina Roosebeek architectVoor de Stolpenprijs 2013 zijn 33 inzendingen ingediend. De Stolpenprijs is een prijs van de provincie Noord-Holland voor de opdrachtgever van de beste herbestemming van een stolpboerderij. De inzendingen worden beoordeeld door een vakkundige jury onder voorzitterschap van landschapsarchitect Lodewijk Baljon. Gedeputeerde Elvira Sweet reikt de Stolpenprijs 2013 uit op 6 december in het Provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem.

Met de Stolpenprijs 2013 wil de provincie voorbeelden en aandacht genereren voor succesvolle herbestemmingen van stolpboerderijen. De provincie biedt daarmee informatie en inspiratie aan toekomstige opdrachtgevers van stolpverbouwingen. De prijs is uitgeschreven in het kader van het Jaar van de Stolp.

Jury
Een vakkundige jury selecteert maximaal vijf boerderijen die ze zal bezoeken. Daarna wijst de jury de winnaar van de Stolpenprijs 2013 aan. De jury bestaat uit  Lodewijk Baljon (Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten, voorzitter van de jury), Haiko Meijer (Onix architecten), Dorine van Hoogstraten (architectuurhistoricus, voorzitter erfgoedcommissie WZNH adviescommissies voor ruimtelijke kwaliteit) en Ugur Pekdemir (directievoorzitter Rabobank Noord-Kennemerland, Castricum). Marijke Beek (Beek & Kooiman Cultuurhistorie) is secretaris van de jury. Op verzoek van de provincie wordt de Stolpenprijs 2013 georganiseerd door Architectuur Lokaal.

Prijsuitreiking
Elvira Sweet, gedeputeerde Cultuur, Bestuur en Zorg van de provincie Noord-Holland, reikt de Stolpenprijs 2013 uit. De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 6 december om 15.00 uur in de Statenzaal van het Provinciehuis, Dreef 3 in Haarlem.

Juryrapport en prijs
Bij de prijsuitreiking wordt een publicatie gepresenteerd. De publicatie bevat onder meer een artikel over de opgave en de context van de stolpverbouwing, een beschrijving van de vijf genomineerde projecten, informatie over alle andere inzendingen en het oordeel van de jury. Hiernaast bevat de publicatie aanbevelingen en praktische adviezen van de jury voor toekomstige stolpverbouwers. De publicatie wordt digitaal gepubliceerd en zal ook als print on demand op papier verkrijgbaar zijn. De prijs bestaat uit een speciaal voor deze gelegenheid door Waling Lopez ontworpen trofee. Na de prijsuitreiking worden de inzendingen overgedragen aan de Boerderijenstichting Noord-Holland.